Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки правим при сушене на плодове на слънце?

22 юли 2024, 10:11 часа

Сушенето на плодове на слънце е стара българска традиция, а приготвянето на ошав от варени и подсладени сушени плодове е част от обредите за един от най-светлите празници – Бъдни вечер. Ако сте прекарали като деца летните ваканции на село при баба и дядо, със сигурност си спомняте за тавите с резенчета плодове, оставени на терасите и дворчетата под ярките слънчеви лъчи. Така дедите ни са си осигурявали плодове за лютата зима в годините, през които не са се намирали целогодишно в магазините, както е сега.

Въпреки че днес може да закупите разнообразие от пресни плодове дори през зимата, има хора, които следват старите традиции и предпочитат да изсушат плодове, набрани от градината си. Причините за това са различни – носталгия към миналото, навик, наличие на собствени плодни дръвчета в двора и богата реколта през топлите месеци от годината, която не съумяват да изконсумират, фактът, че много от плодовете през зимата са от далечни страни, със съмнително качество и пръскани с множество препарати, липсата на средства за закупуване на скъпите плодове извън сезона.

Кои сушени плодове са най-полезни и как да ги консумираме правилно

Каквато и да е причината, традицията за сушене на плодове на слънце е жива и днес. Това налага да познаваме правилната технология, гарантираща отличен краен резултат. Допусканите грешки са много и от различно естество, като всяка от тях има своите нежелани последствия. Вижте кои са те и как да ги избегнете.

Грешки при сушене на плодове на слънце

Сред най-честите грешки при сушене на плодове на слънце, които се допускат днес, са:

-          Неправилен избор на плодове

Тук говорим не само за вида на плодовете – не се заемайте да сушите диня например, но и за избор на некачествени плодове. Сушенето на плодовете не  начин да се освободите или да оползотворите изгнили и развалени плодове. Напротив – важно е да изберете зрели, качествени плодове, които да изсушите. Плодове с наранявания или гнило по тях могат да развалят цялата партида, като внесат бактерии и плесени. Това ще доведе до неприятен вкус, мирис и непригодност на всички плодове, които сушите заедно.

-          Неправилна подготовка на плодовете

Хапвате ли плодовете неизмити? Не, нали? Тогава защо считате, че може да ги сушите и ядете, без да сте ги измили? Плодовете се измиват преди сушене, като е още по-важно да се подсушат, преди да се нарежат. Ако се нарежат мокри, може да плесенясат, преди да се изсушат под слънчевите лъчи.

Сушените плодове - вреда и противопоказания

-          Неправилно рязане на плодовете

На пръв поглед няма какво да сгрешите, правейки плодовете на резени. Оказва се обаче, че много от хората, които се заемат със сушене на плодове на слънце, грешат именно в рязането им. Резените трябва да бъдат със сравнително еднакви размери и дебелина, за да изсъхват едновременно, а не едни да се пресушат, докато други още не са изсъхнали. Важно е и да са тънички, но не прекалено.

Дебелите резени се сушат трудно. Оптималният вариант е сушене на плодове на слънце, наредени върху хартия за печене или решетка. Ако пък все пак решите да използвате фурната, тя трябва да е включена на ниски градуси – около 30. При високи градуси плодовете ще изгорят от външната част, докато вътрешността им ще остане влажна и сурова. Препоръчваме са спазите старите традиции за сушене на плодове на слънце – по-добрият избор, с който се съхраняват много повече от вкусовите качества и ползите на плодовете, които сушите.

-          Неправилен избор на съдове за сушене

Спомнете си големите метални тави на бабите ви, в които сушаха ябълките. Осигурете си достатъчно пространство на терасата или двора, ако ще сушите плодове, и закупете възможно най-големите тави за целта. Може да са плитки, но размерът трябва да е голям, за да редите резен до резен, а не да са парчетата плодове едно върху друго, което би затруднило сушенето.

-          Неподходящо време за сушене

Важно е не само да е горещо, но и да е сухо времето, през което ще сушите плодовете. Влагата ще пречи на процеса. Ако се притеснявате от дъждове през нощта, приберете тавите в дома си. Трудоемко е, ако са много, но това гарантира отличен краен резултат. Също така се препоръчва горещо през първите дни плодовете да се сушат на сянка и чак след това да се преместят на място, огряно от слънцето.

-          Липса на адекватна грижа по време на сушенето

Ако не предпазите съдовете с плодовете по време на сушенето им, те ще бъдат неминуемо нападнати от насекоми. Тензух ще ви свърши идеална работа за целта.

Сушените плодове са изключително полезни и вкусни, така че усилията ви си струват.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес