Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е паричната единица в Израел?

17 юли 2024, 07:55 часа

Израелската валута шекел е една от най-старите в света – нейното название се споменава дори в Библията. В продължение на хиляди години шекелът е помогнал за оформянето на еврейската идентичност. Съвременните банкноти и монети предават културата и историята на Израел и носят изображения на видни еврейски личности от последните векове.

История на шекела

Шекелът произхожда от мярка за теглото на златото и среброто в Древна Месопотамия, най-старата известна цивилизация. Когато хората преминали от примитивния лов и събирачество към уседнало земеделие, теглото на едно житно зърно се превърнало в стандарт. Съществителното идва от семитския глагол „претеглям“ - 180 зърна тежали 1 шекел.

Древните финикийци секли сребърен шекел, който бил широко използван от евреите в Юдея и е споменат в Книга „Битие“. Най-популярните монети са произведени в крайбрежните градове Тир и Сидон. Тирският шекел съдържал най-високата проба сребро; историците смятат, че споменатите в Библията 30 сребърника, получени от Юда за предателството на Иисус Христос, са именно 30 сребърни тирски шекела.

142 години български лев: Историята на българските пари

След като Израел се обявява за независима държава през 1948 г., възниква въпросът за национална валута, която да замести израелската лира, тогава все още обвързана с английската. Но Банката на Израел не бързала, опасявайки се от инфлация. Израел преминава към шекели едва през февруари 1980 г., но така или иначе, не успял да избегне инфлацията. За пет години стойността на израелската валута паднала от 4 на 1500 шекела за долар.

Била извършена още една деноминация с обменен курс 1000 към 1. Външният вид на банкнотите останал същият. Променен бил само броят на нулите. Банкнотите и монетите получили специални маркери за незрящи и хора с увредено зрение.

Съвременна валута на Израел

От 1999 г. е издадена втора серия нови шекели със същите портрети на исторически личности, но с необичаен вертикален дизайн. Ако вземете лупа, можете да видите, че всеки портрет се състои от две повтарящи се букви от еврейската азбука - инициалите на изобразената фигура.

Банкнотата от 10 шекела изобразява Голда Меир, една от основателките на съвременната държава Израел, единствената жена, която е била министър-председател на тази страна. През 2000 г. банкнотата излиза от обръщение.

Левът е приет за българска парична единица

На лицевата страна на 20-те шекела е изобразен външният министър Моше Шарет.

50-те шекела изобразяват писателя Шмуел Агнон на фона на редове от неговата реч при връчването на Нобеловата награда за литература през 1966 г. На гърба са инструментите за писане и очилата на Агнон, както и списък на неговите 17 книги.

Банкнотата от 100 шекела включва портрет на втория президент на Израел, Ицхак Бен-Цви.

Портретът на Залман Шазар – министър на образованието, е отпечатан на банкнота от 200 шекела. За фон е избран интериорът на класна стая на начално училище с ученици. На гърба на банкнотата има снимка на момиче, което пише. Това дало повод за следната шега в Израел в средата на 1990-те години: „Въпрос: какво прави момичето на гърба на банкнотата от 200 шекела? Отговор: тегли банкнота от 500 шекела“.

Банкнотата от 500 шекела носела образа на Ицхак Рабин.

Художниците на втората серия шекели били вдъхновени от вертикалния дизайн на най-новите швейцарски франкове - тъй като през 2003 г. новият израелски шекел беше включен в списъка на 18-те свободно конвертируеми валути и стоял наравно с швейцарския франк. Символичното обозначение на новия шекел е преплитането на еврейските букви „шин” и „чет”, с които започват думите „нов шекел”. Новият израелски шекел получил международния код ILS. През 2008 г. се появили първите пластмасови пари в Израел: в обръщение влязла полимерна банкнота от 20 шекела.

Днес има само 55 страни на планетата, където се използват пластмасови пари. Те са по-скъпи за производство от хартиените, но експлоатационният им живот е много по-дълъг.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес