Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между сок и нектар?

21 юни 2024, 16:06 часа

По какво се различава сокът от нектара?

Реклама

За да не губите време в избора на плодова напитка, препоръчително е да знаете как точно се различава сокът от нектара. Ярката опаковка и атрактивната форма на предлагания продукт привличат потребителя, но цветният външен вид не винаги означава полза. Ефективната реклама в повечето случаи е насочена към популяризиране на продукти, които не попадат в категорията здравословни, а за да изберете качествен продукт, трябва да знаете разликата между предлаганите напитки.

Основни характеристики

СОКЪТ е изцедена каша от плодове или зеленчуци. Приготвя се само от зрели и сочни плодове и зеленчуци чрез изстискването им със специално оборудване. Продуктът може да бъде разделен на 3 групи:

Лекар: Пийте кафето с този сок, за да свалите холестерола

Прясно изстискан. Това американците наричат ​​фреш. Какво означава думата свеж? Пресен, т.е. получен в резултат на обработка на плодове и зеленчуци с помощта на сокоизстисквачка. Тази напитка съдържа най-голямо количество витамини. Единственият минус е, че трябва да го изпиете възможно най-бързо, в противен случай ще се вкисне.

Пастьоризиран. Тази напитка се получава чрез пресоване, последвано от термична обработка и едва след това се опакова. Това е, което днес доминира по рафтовете на магазините.

Концентрат. Извлича се чрез пресоване, след което се отстранява цялата излишна влага. В крайна сметка това, което остава, е концентрат, който преминава през пастьоризация. След това към него се добавя вода и се изсипва в опаковката.

Сокът не трябва да съдържа оцветители, аромати, консерванти и захар, ако е добавен към състава, производителят трябва да посочи това на опаковката. Съдържанието на чист сок в продукта трябва да бъде най-малко 80%, в противен случай такава течност няма да бъде класифицирана като сок.

НЕКТАР е сок, към който е добавена вода. Може да съдържа:

·         плодова каша;

·         плодово пюре;

·         лимонена киселина;

·         вода;

·         овкусители;

·         консерванти.

Според стандартите допустимото количество плодово пюре или други компоненти в нектара трябва да бъде най-малко 25%. Течност с по-ниска стойност ще бъде класифицирана като напитки, съдържащи сок.

Този сок сваля кръвното и холестерола

Каква е разликата между сок и нектар?

Разликата между сок и нектар е малка. И в първия, и във втория случай и двете течности са здравословни напитки, направени от плодове, имат отличен вкус и същото количество полезни микроелементи. Соковете и нектарите са почти еднакви по съдържание на витамини и микроелементи. Но дори въз основа на името, те са различни. Между тях има някои разлики, които е трудно да не забележите при изучаване на състава:

Количество плодова течност. Сокът е 80 процента плодова течност, а нектарът е 25 до 50 процента.

Съдържание на захар. Добрият, качествен сок не трябва да съдържа захар, а ако съдържа, то трябва да е в малки количества. Нектарът е разредена плодова течност, към която са добавени захар или подсладители.

Добавки в първия случай не трябва да има захар, а във втория е разрешено добавянето на аромати, подсладители, окислители, консерванти и плодово пюре. Колко добавки се съдържат в течността трябва да бъдат посочени на опаковката.

Съдържание на вода. Соковете, освен ако не разглеждаме концентратите, не трябва да съдържат вода, но в нектара питейната вода е в основата на продукта.

Това са здравословни напитки, направени от плодове, които перфектно утоляват жаждата и допълват човешкото тяло с витамини. Така че разликата между сок и нектар е незначителна и за здрав човек, който е купил една от тези напитки, неговият състав няма да има значение.

Но за болни хора, особено с диабет, проблеми с панкреаса, алергии и други заболявания, е по-добре внимателно да проучат състава преди закупуване, тъй като грешният сок или нектар може да повлияе на тяхното здраве. Препоръчително е да се съсредоточите не само върху състава, но и върху цената и да изберете продукта, чието качество е по-добро.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес