Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между "мъжки" и "женски" краставици и как да ги различите

21 юли 2024, 12:57 часа

Знаете ли, че много растения имат полове? Едно от най-известните е липата, например - съществуват червена, мъжка липа, а малко по-късно цъфти и сребърната, женска липа.

Други двуполови растения са кестените, тиквичките и краставиците. Мнозина градинари обаче не знаят каква е разликата между мъжки и женски цветя на краставиците и точно това ще разкрием днес. 

Още: 6 причини да ядете краставици в жегата

Цветя на женска краставица

Ако зад жълтото цвете на краставиците, има малка формация на краставичка, то това подсказва, че е женска. Ако имате изцяло женско растение, тогава трябва да имате само тези цветя по време на цъфтеж. Именно женските цветя раждат хрупкава и обилна реколта от вкусни краставици.

Мъжки цветя

Още: Как и кога да мулчирате чушките? Това ще увеличи реколтата двойно!

Когато зад цветето няма малка краставица. Друго нещо, което трябва да се отбележи, е, че мъжките цветя са склонни да се появяват в клъстер, докато женските цветя растат сами.

Защо е важно?

Ако имате мъжки цветя на вашите краставици, това означава, че отглеждате наследствен сорт или вашето растение е стресирано.

Ако изцяло женски вид краставица се опраши от мъжко цвете, тогава тя ще стане невероятно горчива. Ето защо, особено за оранжерийно отглеждане, трябва или да отглеждате само женски видове, или да не ги отглеждате изобщо.

Понякога всички женски растения могат да произвеждат мъжки цветя, но те трябва да бъдат премахнати веднага щом се появят. Това може да се случи, когато растението е стресирано - навън е твърде горещо, твърде студено, твърде влажно, твърде сухо и т.н.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес