Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между фактура и касов бон?

21 октомври 2024, 11:00 часа

Макар че и фактурата, и касовият бон се използват при покупко-продажба и са документи, удостоверяващи сделката, макар че фактурата е придружавана от касов бон при заплащане в брой или по начин, изискващ издаването му, те са различни документи и по-скоро следва да търсим прилика между тях, тъй като разликите са по-многобройни. Темата каква е разликата между фактура и касов бон ви засяга повече, отколкото предполагате като потребители, за да сте информирани за права си, както и ако вие сте лицето, задължено да издава фактури и/или касови бонове, за да не допуснете грешка, която да доведе до глоби и наказания. Оказва се, че знаем много по-малко за тези документи за продажба, отколкото смятаме, макар да държим касов бон в ръцете си почти всеки ден, получавайки го на касата. За да разберем по-добре каква е разликата между фактура и касов бон, следва да се запознаем по-подробно със същността на тези документи, кога се издават и кой не е задължен да ги издава.

Какво е фактурата?

Фактурата е данъчен  документ, който се издава при продажба или доставка на стоки или услуги от всички, осъществяващи независима икономическа дейност – търговци, земеделски производители, лица, практикуващи свободна професия и дори физически лица, което ясно сочи, че е погрешно битуващото мнение, че само фирмите издават фактури. Единствените случаи, в които няма да получите фактура, ако сте купувачът, тоест потребителят, касаят покупка от физически лица, които не са задължени да издават такава, използване на застрахователни услуги, покупка на билети за самолет. В повечето случаи обаче реално при покупката получавате само касов бон от търговеца или доставчика на стоки или услуги по време на покупка, ако сте физическо лице. Със сигурност сте забелязали това в магазините, в които пазарувате. Добрата новина е, че това не е нарушение и касовият бон е достатъчен, за да гарантира потребителските ви права.

Още: За неиздаване на касов бон: НАП санкционира детски център в Пловдив

Не се тревожете и ако не получите хартиена фактура. Законодателството разрешава и издаването на електронна такава, която да бъде изпратена на електронния ви адрес. Много търговци, реализиращи продажбите си онлайн – чрез електронен магазин – въведоха тази практика – изпращане на документите за покупка – фактура и касов бон – по електронната ви поща с цел спестяване на хартия – еко решение в полза на природата. Тази фактура – електронната – е еквивалентна на хартиената и подобно на нея съдържа следните реквизити:

  • изписано ФАКТУРА и ОРИГИНАЛ,
  • номер на фактурата,
  • данни на доставчика – име на фирмата, ЕИК, адрес, може да  съдържа банкова сметка особено ако плащането е не в брой, а по банков път,
  • данни на получателя – име на фирмата, нейния адрес и ЕИК, както и МОЛ, или име, презиме,  фамилия на физическото лице, ЕГН, адрес,
  • вид на стоката или услугата, количество, единична цена, обща стойност, евентуално начислено ДДС за тези, които да регистрирани по ДДС,
  • дата и др.

Какво е касовият бон?

Касовият бон по дефиниция от НАП е документ, който се издава в момента на плащане, като всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги, като издава касов бон. Естествено, има случаи, в които лицата са освободени от задължението да имат фискален апарат, както и от издаването на касов бон, но те не са толкова много и като цяло следва да очаквате касова бележка при покупка, заплатена в брой.

Още: Решено: Можем да не плащаме в заведения, докато не получим касов бон

Каква е разликата между фактура и касов бон?

  • Една от разликите между фактура и касов бон е, че бонът се издава в момента на плащане, а фактурата може да се издаде както преди, така и след извършване на плащането.
  • Касовият бон е приложим само за плащания в брой, докато фактурата позволява заплащане по банков път, чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи, чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи.
  • Фактурата се издава обикновено на юридически лица, макар да няма пречка фактура да се издаде и на физическо лице, а касовият бон е по-масово издаван, предназначен и за физически лица.
  • Фактурата съдържа данни на нейния получател, докато касовия бон не съдържа такива.

Повече информация за фактурата и касовия бон, задължените да ги издават лица, изключенията, регистрирането на продажбите и документите за продажби може да потърсите на страницата на НАП.

източник: https://nra.bg/wps/portal/nra/fiskalni-ustroystva-supto-i-e-magazini/dokumenti-zaprodajba-i-storno-operatsii/Dokumenti-za-prdajba#dokumenti.prodajba6

Още: Искайте касова бележка навсякъде, не само в заведенията: Браншът гневен на Асен Василев

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес