Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какда си осигурим по-чист и свеж въздух у дома

14 февруари 2021, 10:05 часа

Домът е най-сигурното място по време на пандемия, където се чувстваме защитени от общия враг коронавирус. Прекарваме повече време вкъщи, работим от дивана, затова хигиенизирането на жилището ни е още по-важно. Започнахме по-често да бършем праха по мебелите, да включваме прахосмукачката, да почистваме пода и банята. Готвим по-често, защото сме си у дома повече, което ни кара да търсим начини за по-бързо и ефективно пречистване на въздуха.

Най-бързият, лесен и евтин начин е да отваряте по-често прозорците, за да проветрявате и освежавате въздуха. Но, ако въпреки това, въздухът в дома ви се струва застоял или искате да подобрите аурата на дома, ето няколко съвета:

1. ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Всеки иска домът му да ухае на чисто и свежо, нали? Има аромати, които действат благотворно на сетивата и премахват неприятните миризми. Свежи и леки аромати като лимон, портокал, розмарин и мента, ароматизират и освежават вашия дом. Етеричните масла с антибактериални съставки, като чаено дърво, повишават качеството на въздуха в дома, унищожавайки бактериите. Карамфилът и розмаринът гонят молците. Но, ако имате алергии, страдате от астма или имате деца, може би това не е най-добрият или най-здравословният начин.

2. СВЕЩИ ОТ ПЧЕЛЕН ВОСЪК

Свещите ароматизират помещението, помагат за релаксиране и концентрация. Но с течение на времето, свещите с изкуствени аромати водят до главоболие и замърсяване на въздуха. Използвайте свещи от пчелен восък, които йонизират въздуха и неутрализират токсичните вещества и всички други замърсители. Тези свещи горят почти без дим и аромат, което ги прави подходящи за хора с астма и други дихателни заболявания или алергии.

ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЦВЕТЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

3. ЛАМПИ ОТ СОЛ

Лампите от хималайска сол намаляват дразнителите във въздуха и алергените чрез премахване на водната пара. Освен това, хималайската розова сол е естествен пречиствател на въздуха, който елиминира токсините от помещенията и ги неутрализира. Освен че е функционална, лампата от хималайска сол служи и като декоративен елемент в стаята. Може спокойно да я оставите включена през нощта, защото естествената й оранжева светлина не нарушава хормоните на съня.

4. АКТИВЕН ВЪГЛЕН

Активният въглен няма мирис, но е мощен абсорбатор на замърсители и токсини във въздуха. Друг начин да пречистите въздуха по естествен начин е чрез бамбуков въглен.

5. СТАЙНИ РАСТЕНИЯ

Много зелени растения подобряват качеството на въздуха във вашия дом. Според изследване на НАСА, „домашните растения могат да пречистят въздуха в домовете и офисите, като ни предпазват от всички странични ефекти, свързани с широко разпространените токсини като амоняк, формалдехид и бензен.“ Растенията пречистват въздуха и са полезни, ако член на семейството има дихателни проблеми. Добре е да има поне едно растение на всеки 30 кв.м закрита площ.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес