Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как връзката ви с баща ви влияе на връзката ви с вашия мъж

29 август 2024, 07:55 часа

Научаваме каква трябва да бъде връзката между мъжа и жената в детството, като наблюдаваме нашите родители. Но не само това оформя по-нататъшното ни щастливо (или не толкова) бъдеще. Връзката между баща и дъщеря е основата, върху която се гради нейната представа за себе си и ролята на мъжа в живота й. 

Татко е първият мъж

Именно той оформя представата й за себе си и нейната женственост. Всички ние сме социални същества и осъзнаваме себе си само във взаимодействие с другите. Ние разбираме какви сме чрез това, което нашата среда казва за нас, чрез последствията от нашите действия. Социалният свят е като огледало, в което виждаме собственото си отражение. Дъщерите на чувствителни и привързани бащи имат по-високо самочувствие в бъдеще от тези, които са израснали със студен и сдържан родител. Първите имат по-голям шанс да изградят връзка с мъж, който ще се грижи, защитава, подхранва и цени. Последните несъзнателно ще избират твърди и донякъде агресивни мъже, защото обичта и грижата ще им се сторят подозрителни и незаслужени.

Още: Това е съдбата: 6 неща във връзките, които са по-важни от любовта

Какво може да направи един баща?

Дъщерите, които са имали възможността да осъзнаят своята красота и женственост чрез любовта на баща си, в зряла възраст, имат разбиране за своите граници и са по-щастливи в отношенията. Те могат съзнателно да кажат: „Не можеш да ми причиниш това“ и да не се чувстват виновни за това. Благодарение на взаимодействието с баща си, момичето развива представа за това как се изграждат отношенията с мъжете и в бъдеще тя ще ги създаде на този принцип.

Ако бащата е разказвал на дъщеря си за нейната красота, чар, уникалност, възхищавал се е на успехите й, подкрепял я е при неуспехи, защитавал я е и се е грижил за нея, тези качества са вградени в личността на жената. Момичето осъзнава какво е и какво заслужава и има право да бъде третирано по този начин. Този принцип е заложен в нейното разбиране за света. Такава жена никога няма да свърже живота си с жиголо или тиранин: вътрешният образ на баща й няма да й позволи да направи това.

Първи флирт, молби и подаръци

Още: 5 женски грешки, които ви приближават до развода

Според теорията на Юнг едно 3-5 годишно момиче започва да се състезава с майка си за вниманието и любовта на баща си. На тази възраст тя се научава да „харесва“ мъж, да иска от него подаръци, да привлича внимание и да се състезава. След това тя ще приложи всички тези качества и умения в собствения си живот. Малката жена вътре в нея се учи да взаимодейства със света на мъжете в лицето на своя баща. Ако бащата е несигурен човек, тревожен, страхуващ се за бъдещето на дъщеря си, тогава най-вероятно отношението, което той посява, като семе, ще бъде такова: „Трябва да бъдеш послушен, да се ожениш, а останалото е не е твоя работа.“ Свръхпротективните бащи не позволяват на дъщеря си да поема инициатива и да прави избори и не подкрепят „играта“, в която тя се учи да угажда. Те сами вземат решения, без да се интересуват от мнението на дъщеря си. 

Когато мъжете имат трудни отношения със собствената си майка и в резултат на това със съпругата си, те не знаят как да взаимодействат с жената. Те започват да възпитават дъщеря си според мъжкия принцип: поставят й цели за постигане, хвалят я за успехите и се разочароват, когато се провали. Любовта става условна и за да я заслужи, едно момиче трябва да постига и показва резултати през цялото време. Жените, които са израснали с такива бащи, не знаят как да приемат помощ, ухажване и грижи. Те са целеустремени, твърди, силни, често самотни или избират за партньори слаби и зависими мъже.

Ако татко го няма

Не е необичайно момичетата да растат без бащи. Също така се случва, че всъщност има баща, но той или не участва в отглеждането на дъщеря си, или физически отсъства (не живее със семейството си, винаги е в командировки). Комуникацията с него е изградена на принципа „разберете как се справяте“. Но и в двата случая дъщерите могат да се научат да взаимодействат със света на мъжете: брат или сестра, дядо, чичо (брат на майката), кръстник, втори баща, семеен приятел, учител, треньор и т.н. стават заместваща бащина фигура в психологията фигура се нарича значими възрастни. Разбира се, този човек не може напълно да запълни празнината във възпитанието на момичето, но въпреки това той оформя отношенията й с мъжете в бъдеще. Такова възпитание ще окаже влияние върху формирането на бъдещи идеи за връзката между мъж и жена, но това изобщо не означава, че такива момичета няма да бъдат щастливи в личния си живот.

Още: Тези 3 зодии намират любов през есента на 2024 г.

Човешката психика е фин и удивителен механизъм. Основната му задача е да поддържа индивида здрав. Следователно, дори ако една жена не е имала наистина „правилен“ баща в живота си, тя може да има здрава връзка, просто трябва да положи малко усилия. 

Източник: MarieClaire

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес