Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се съхраняват нещата у дома в различните страни по света?

02 август 2024, 07:45 часа

Съхраняването на вещите е един от основните моменти в екосистемата на дома. Уютът, красотата и комфортът зависят от това колко добре и удобно е организиран този процес. Една малка кошница може да преобрази банята ви, а неправилната, напротив, ще развали целия стил и ще бъде много забележима.

Експертът и предприемач Олга Семирогова ще ни разкаже как се съхраняват вещи в различните страни.

Съхранение на вещи в Корея

В Корея жилищното пространство се използва максимално. Често всичко е минималистично, а вещите се съхраняват в системи, вградени в стените. Шкафовете се комбинират с други мебели. Например кухненският комплект може да влезе в зоната за телевизор и гардероба. В същото време всички елементи на такъв дизайн са в един и същи стил.

В някои къщи има системи за съхранение, вградени направо в пода. Корейците често съхраняват там сезонни предмети.

Ако в България обувките се поставят на входа или в антрето, в Корея винаги има специални шкафове или рафтове за тази цел и корейците поставят обувките си там, когато се приберат у дома.

Кои вещи правят дома разхвърлян и как да ги съхраняваме правилно

Съхранение на вещи в Китай

В Китай мебелите често са многофункционални. Например кутиите за съхранение са вградени в леглото. Масите и столовете най-често са сгъваеми, така че в случай на нужда да могат да се махнат и освободеното пространство да се използва по друг начин.

В китайските домове често се срещат традиционни сандъци или шкафове. Те са изработени в стар китайски стил и най-често се използват за съхранение на дрехи, спално бельо или текстил. Такова решение изглежда много интересно, украсявайки интериора.

Китайската култура отдава голямо значение на реда и чистотата. Това се отразява в стремежа към минимализъм и спретната организация на пространството. Органайзерите, кутиите и кошниците за съхранение са много популярни.

Съхранение на вещи в Япония

Японският минимализъм и желанието за подреждане на нещата могат да се проследят във всички сфери, включително и в организацията на домашния уют. Редът е основната ценност.

За японците, подреденият дом е от голямо значение. Навити кърпи, грижливо сгънати дрехи - това е неотменен атрибут на всеки японски дом.

Друга особеност е любовта към екологичните материали. Японците често използват кошници от дърво или хартия за съхранение.

В Япония сезонността е силно изразена, така че вакуумните торби често се използват за съхранение на сезонни предмети и спално бельо. Този подход помага да се пести място и да се поддържа ред в дома.

Как да освободим място у дома, съхранявайки вещи на неочаквани места

Съхраняване на вещи в Швеция

В Швеция се наблюдава същата любов към минимализма като в азиатските страни. Шведите обаче са отишли по-далеч. Те се опитват не само да оптимизират използването на пространството в жилището, но и да се отърват от всичко излишно.

В същото време шведите не забравят за практичността. Често мебелите са многофункционални. Например диванът има система за съхранение, масичката за кафе има поднос за напитки и кошница за списания.

Важен момент в организацията на съхранението е системата да бъде удобна и качествена. Тя трябва не само да изглежда добре в интериора на къщата, но и да се справя с основната си функция.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес