Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се спира кръвоизлив от разкъсана артерия?

03 октомври 2024, 15:30 часа

Сериозната кръвозагуба е сред водещите причини за смърт при пътен травматизъм или тежки наранявания от какъвто и да е произход –разкъсвания, прободни рани, прострелване, порязвания и др. Разбира се, че не всяка рана, независимо колко зле изглежда, е опасна за живота и изисква спиране на кървенето в  спешен порядък, но засягането на артерия е животозастрашаващо. Различаването на артериалното кървене – най-опасното –от венозното и капилярното, както и познанията по темата как се спира кръвоизлив от разкъсана артерия, могат да се окажат решаващи за спасяването на нечий живот.

Как да различите артериалното кървене?

Преди всичко е важно да съумеете да различите артериалното кървене от венозно и капилярно, които са в пъти по-безопасни и при които пострадалият има неизмеримо по-високи шансове да оцелее при травма. Видовете кървене са:

Още: Лекар: Яжте го сутрин, този плод е най-добрият разредител на кръвта, здравен съвет за деня, 2 октомври

-          Капилярно, отнасящо се до малките кръвоносни съдове в тялото, рядко е животозастрашаващо  и обикновено с него лесно  може да се справите, прилагайки натиск до преустановяване на кървенето. Ще го разпознаете по това, че кръвозагубите не са големи, кръвта просто се стича от мястото на нараняване.

-          Венозното кървете, отнасящо се до кръвоносните съдове, които пренасят кръвта към сърцето, изисква незабавна лекарска помощ и е тежко по своята същност, но с правилна първа помощ до пристигането на линейката пострадалия би могъл да оцелее.

-          Артериалното кървене отнасящо се до кръвоносните съдове, пренасящи кръвта от сърцето към тялото. Тъй като сърцето работи на тласъци, кървенето от артерия може лесно да бъде разпознато по голямото количество кръв и по това, че излиза на тласъци, като гейзер, което причинява често несъвместими с живота кръвозагуби. Ако в подобна ситуация има свидетел и той има познания по какво се различават видовете кървене и  как критичната кръвозагуба, която поставя пострадалият пред риск за живота, може да бъде спряна, то спасяването на живота му е по-вероятно, макар да не е гарантиран позитивен краен резултат.  

Как да разпознаете артериалното кървене?

Още: Биолози направиха кръвоносен съд от отделни клетки

Начинът, по който кръвта напуска тялото, е силно информативен за това от какъв тип е кървенето. При най-опасното – артериалното – кръвта буквално изскача на тласъци, защото в артериите е под налягане. Артериалното кървене е най-опасното и е важно да се набере номерът за спешна помощ незабавно, след което да се положат максимални усилия за спиране на кървенето, от които зависи и живота на пациента. И макар в курсовете за първа помощ на младите шофьори да е застъпена темата, малцина си спомнят как се спира кръвоизлив от разкъсана артерия и малцина се осмеляват да помогнат, като се им предвид тежестта на състоянието. Ако линейката е близо, пострадалият има по-висок шанс да оцелее. Ако е далеч, то оказването на първа помощ на оцелелите, е от критично значение за  тях и за съхраняване  на живота им.

За да разпознаете вида на кървенето, погледнете добре как излиза и в какви количества, както и какъв е цветът на кръвта. Артериалното кръвотечение, най-опасното и свързаното с най-значими кръвозагуби се отличава с кръв  алено червен цвят и излизане като фонтан, на тласъци. Ако пред вас има пострадал с артериално кръвотечение, със сигурност ще искате да знаете как се спира кръвоизлив от разкъсана артерия, защото именно това познание е разликата между шанса за оцеляване на пострадалия и смъртта.

Как се спира кръвоизлив от разкъсана артерия?

Съвсем не е толкова лесно да спрете артериално кръвотечение, а трябва да го направите бързо, защото има риск пострадалият да почине от кръвозагуба. И тъй като няма какво да губите, редно е да опитате да окажете първа помощ. Наберете 112, потърсете медицинска помощ, едновременно с което следвайте следните стъпки:

Още: Знаете ли коя е най-голямата артерия в човешкото тяло?

-          Окажете достатъчно силен натиск върху раната, причиняваща кървенето, с ръка с латексова ръкавица и стерилна марля. Не се опитвайте да спрете кръвотечение с голи ръце особено с нечисти такива. Ако нямате ръкавици, което е предполагаемо и разбираемо, поне използвайте дезинфектант, както и марля от комплекта за първа помощ в автомобила ви в случай, че сте шофьор. Голяма чиста кърпа също може да ви помогне.

-          Когато кървенето идва от артерия в ръката или крака, работещо решение, което може да ви помогне за спиране на кръвотечението, е повдигането на частта от тялото над нивото на сърцето.

-          Ако всички тези усилия за спиране на кървенето, когато е артериално, се окажат напразни, последният шанс  на пострадалия е да приложите турникет над кървящата рана. Нередно е обаче да е изключително пристегнат или да стои дълго, тъй като може да доведе до  загуба на крайника дори при наранявания, които сами по себе си не изглеждат сериозни.

-          Не преустановявайте опитите и усилията, докато пристигне медицинската помощ.

                    https://www.medicalnewstoday.com/articles/types-of-bleeding#arterial

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес