Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави традиционното турско кафе?

22 февруари 2024, 15:51 часа

Една от най-популярните и консумирани напитки в световен мащаб, която е съществена част от икономиката на редица страни – кафето, което ни събужда сутрин и без което мнозина не могат, има своята история и своите тайни при приготвянето, които се отличават в различните страни.

Реклама

История на кафето

Родено в древните кафеени гори на Етиопското плато и случайно открито за света според легендата от пастир, забелязал, че стадото му става енергично и не може да спи, след като хапва от точно определено растение – кафето, днес напитката се отглежда, консумира, търгува и приготвя по целия свят, както и се слави с редица полезни за здравето качества. Търговията с кафе започва на Арабския полуостров, но днес тя е важна част от икономиката и външната търговия на редица страни.

Как се прави истинското турско кафе "Mehmet Efendi"?

Първите обществени кафенета, превръщащи консумацията на кафе в не просто начин да се събудим, а в повод да общуваме, да се социализираме се появяват в Близкия изток. Значението и популярността на кафенетата толкова бързо нараства, че ги превръща във важен център за обмен на информация. Така те често били наричани „училища на мъдрите“, което наименование категорично сочи важността на кафето в онези времена.

В Европа кафето идва от Близкия изток с пътешествениците, като си проправя път на Стария континент до 17 век. Отричана, забранявана, обичана, търсена, наричана дори „горчивото изобретение на Сатаната“, напитката от кафе има противоречива история в Европа и отношението към нея също е било дълго време противоречиво, но въпреки това кафенетата бързо се превръщат в центрове на социална дейност и комуникация в големите европейски градове в редица страни – Англия, Австрия, Франция, Германия и Холандия.

На особена почит кафето се радва в Турция, където приготвянето и консумацията на ободряващата напитка се превръщат в цял ритуал, в обичай, в традиция, предавана през вековете от майки на дъщери, в част от културата на страната.

История на турското кафе

Кафето попада в южната ни съседка благодарение на търговци от Сирия. Това се случва около 1555 година – стара история има кафето в Турция. До средата на 17-ти век то е част от церемониите на Османския двор, като на султана се поднася церемониално кафе.

Приготвянето на кафе в Турция се превръща не само в традиция и обичай, но и в задължително условие, за да намериш жених – въпросът „Как се прави традиционното турско кафе?“ става един от най-важните за младите момичета, които са били оценявани от потенциалните ухажори според това колко добре се справят с приготвянето на традиционната напитка. Щом е толкова важно това приготвянето, нека видим и ние как точно се прави.

Как се прави традиционното турско кафе?

Турското кафе се приготвя от зърната арабика и неговата тайна, страст, характер и превръщането му в ритуал и обичай не са свързани с това от какво кафе се прави, а с технологията на приготвянето му.  Интересен е начинът, по който се приготвя, като изисква както време, така и търпение. Ако сте любопитни как се прави традиционното турско кафе или ако искате да го приготвите в дома си, това са най-важните стъпки, които трябва да следвате.

Как да си направим перфектно турско кафе у дома?

1.       Смелете зърната кафе на фин прах, като използвате хаванче за целта или още по-добре, ако следвате оригиналния начин, по който го правят в южната ни съседка и употребите традиционната мелничка за турско кафе.

2.       Сложете кафето в съд, популярен с името „джезве“, и добавете вода, а ако предпочитате кафето сладко и със захар – добавете и захарта. Сега е моментът  за нея, по-късно не бива да я добавяте или в готовото кафе, ако искате да се насладите на истинско турско кафе.

3.       Варете кафето в джезвето на средна температура, на умерен огън, докато заври и започне да се разпенва. Когато видите разпенване, сваляте от котлона, разбърквате и връщате обратно на котлона. Така трябва да направите няколко пъти до сгъстяване на кафето.

4.       Когато кафето стане гъсто, както е необходимо за турското кафе, сваляте джезвето от котлона и оставяте леко да изстине – минута-две, през което време и утайката ще падне на дъното.

5.       Поднасяте, като ако се вълнувате от старите традиции на турците в поднасянето на кафе, може да ги научите и да ги следвате, за да бъде автентично и самото поднасяне на ароматната напитка, а не само приготвянето ѝ.

Как се сервира турското кафе?

Чашите, в които се поднася турското кафе, са малки, пие се на малки глътки, а обикновено с него се поднася чаша вода и нещо сладко, за да притъпи силния му и остър вкус, който е много  по-интензивен от вкуса на кафето, с което сме свикнали, което се дължи именно на начина на приготвяне на турското кафе.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес