Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави ракия от вино?

24 юни 2024, 18:33 часа

Традиционната за балканските народи ракия е и национална напитка за страната ни. Сочена от старите българи като лек и цяр за много болести – от настинка през зъбобол до болно гърло, за ракията се носят легенди. У нас най-популярни са сливовата и гроздовата ракии, но високоалкохолната напитка може да се приготви от богато разнообразие от плодове, както и от вино. Като готов ферментирал материал виното е сочено като едно от най-добрите решения за производство на ракия.

Реклама

Старите майстори споделят, че една от най-качествените, ароматни и добри ракии, които са варили, е именно тази от вино.Това обаче е валидно, ако и виното е качествено. Вина, които са вкиснати или имат неприятен вкус и аромат, не позволяват варенето на качествена ракия и водят до нежелан краен резултат. Ракията, сварена от кисело вино например, има нежелани кисели нотки, които не я правят предпочитана и консумирана с удоволствие.

Тоест на варенето на ракия от вино не трябва да се гледа като на начин да се освободим от вино, което не е добро и не става за консумация. Както е важно качеството на плодовете, от които се вари ракията и е важно да бъдат отделени тези с плесен или развалените, така и качеството на виното, от което се вари ракия, е от ключово значение за качеството на огнената течност, а за да стане тя добра, има много тънкости как се прави ракия от вино, които трябва да се знаят.

Как се приготвя перфектната греяна ракия?

Как се прави ракия от вино?

По въпроса как се прави ракия от вино битуват митове и неверни твърдения, следването на които ще ви попречи да се насладите на качествена ракия от вино. Най-разпространените сред тези митове са:

-          Виното трябва да е бистро

Всъщност е вярно точно обратното – от мътното вино става най-добрата ракия. Ароматът на плодове, дрождите и месестите части от плодове, които съдържа мътното вино, няма да причинят загаряне на ракията, а ще допринесат за високото ѝ качество. Ако вярвате на мита и чакате да се забистри виното, ще се натрупа метанол, който вероятно знаете, че е опасен за здравето.

Митът, че забистреното вино означава, че ферментацията е приключила, е именно това – мит. Дори в избистреното вино може да има още неферментирала захар. Не може от избистрянето да съдим, че  ферментацията е приключила, тя може да е спряла  заради студа. Ето защо онова, на което можем и трябва да вярваме, е не на субективната преценка и избистрено ли е виното, а на показанията на захаромера.

-          Ако виното се вкисели, винаги може да го направиш на ракия, за да „не става зян“

-          Този мит е довел до не една кисела ракия. Киселото вино пестеливите могат да направят на оцет, но за ракията трябва качествено вино, а не такова, което е вкиснато. Ако държите на превъзходното качество на ракията, дори ще се насочите към вино, направено специално, за да бъде преварено на ракия. От висококачествени винени дестилати, отлежавали достатъчно и при специални условия – например първоначално в дъбови бъчви, а по-късно в иноксови съдове, за да се съхранят ракиените тонове, се получава най-добрата ракия.

-          Направата на ракия от вино е лесна работа

Така считат неопитните. Старите майстори на ракия обаче знаят, че тънкостите и правилата са повече, отколкото ако варите ракия от плодове. Вторичната ферментация на джибрите, след като се извади виното, трябва да се подчинява на много правила и много точно да се следят захарност и температура. Захарният разтвор трябва да не бъде с повече от 22% захарност и да е с температура 40-50 градуса, за да се затоплят студените джибри. Важно е да се отделя време за измерване на температурата и захарността всеки ден.

Как се прави най-пивката сливова ракия?

Повече за процеса как се прави ракия от вино

Когато правите ракия от вино, имайте предвид, че 2/3 от него ще се загубят. От 100 литра вино ще изкарате около 30 литра 40-градусова ракия. Дестилацията на ферментиралите материали от грозде – джибри, винена кал и др., с която се прави ракия от вино, може да се случи, както в ракиени казани, така и в дестилационни инсталации, като в при варенето на домашна ракия от вино очаквано се използват казаните, чиято  хигиената е много важна. Ничието на загар ще доведе до ракия с горчив вкус и с неприятен мирис на загоряло

Ценен съвет е да се направи преварка, за да се пречисти етиловия алкохол. От ключово значение е ферментирали джибри да се съхраняват правилно и с особено внимание, ако не се изваряват веднага на ракия, защото съдържат и микроорганизми, бактерии, минерални, органични вещества, поради което бързо се развалят, развиват се плесени и се превръщат в оцет, а не в материал, подходящ за ракия. Тъй като тънкостите са много и изпускането само на един важен момент ще ви лиши от насладата да вдигнете наздравици с ракия от вино, допитайте се за стъпките, които трябва да извървите, до старите майстори.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес