Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави помен на Черешова задушница?

02 юни 2023, 15:45 часа
Реклама

Черешова задушница е един от трите дни в годината, отредени от църквата за отдаване почит към паметта на починалите ни близки. Този ден се свързва с определени обичаи и забрани. Но най-важното е как се прави помен на Черешова задушница. 

Помен на Черешова задушница

На този ден освен да се помолим за паметта на починалите си близки, трябва и да раздадем храна за тях. Задължително в раздавките трябва да присъстват череши. Счита се, че човек може да опита от сладостта на този пролетен плод едва след като преди това го "опитат" починалите му близки. 

Какво се прави на първата Задушница след смъртта на близък?

Раздавките включват още варено жито, хляб или питка. Към тях може да се добавят сладки и други плодове. Виното на Черешова задушница е само за преливане на гроба. То не се пие.

Денят трябва да започне с присъствие на сутрешната литургия. Преди това в църквата се записват имената на покойниците само ако са кръстени. 

По време на литургията се освещават занесените в църквата храна и вино. След това част от храната може да се раздаде на хората в църквата или на нуждаещите се. Друга част от нея се раздава на гробището или на съседи. Може да се раздаде и на напълно непознати хора. 

Как се приготвя питка за Черешова Задушница?

Помените на Черешова задушница може да се правят у дома или на гробището. Те започват с произнасянето на "Бог да прости". След това първата глътка вино трябва да се излее на земята. Там се поставя и първата хапка хляб. Но върху гроба не трябва да се оставя храна, за да не бъде осквернен от животни. 

На помена може да присъства и свещеник, който да прочете молитва на гроба. Там се пали свещ или тамян. Носят се цветя. Гробът се прелива с вино. 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес