Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се пере шапка с козирка?

15 октомври 2024, 13:30 часа

Макар лятото да се изплъзна като ситен морски пясък между пръстите ни, да отмина като цветен сън, летните проблеми все още са тук и преподреждането на гардеробите и шкафовете – прибиране на летните дрехи и замяната им с плътните есенни  сака – е в разгара си. Едва ли има домакиня, която да не изпере щателно всички любими летни дрехи и аксесоари, преди да ги прибере с носталгия по горещите дни в дъното на гардероба. Почистването на някои аксесоари обаче може да се окаже проблематично  и е важно как да ги изперете правилно, така че да не ги съсипете и да ви служат и през следващото лято.

Особено  място в летния гардероб заемат шапките – романтични,  сламени, плажни, ефирни или спортни, като изпирането им е истинско предизвикателство. Сред моделите на пазара се откроява шапката с козирка – неувяхваща класика за лятото и плажа, която със сигурност имате в гардероба си независимо дали сте спортна натура, или най-голямото ви спортно постижение е било изкачването на стъпалата до дома ви при развален асанссьор. Шапката с козирка е удобна, ефективно предпазва лицето и косата от парещите слънчеви лъчи и всички рискове, които носят – от преждевременно стареене на кожата до рак, може да бъде намерена на пазара на различни цени – от евтини китайски предложения до модни изкушения от популярни световни брандове и лесно се съчетава с повечето аутфити. Ако вашата е струвала цяло състояние, със сигурност не бихте желали да я съсипете, докато се опитвате да я почистите и приберете за следващото лято. Изправени пред купищата летни дрехи, чакащи своя ред до пералнята, няма как да не си задавате въпроса, а как се пере шапка с козирка особено ако нямате опит с почистването на този аксесоар. Прочетете, преди да перете, за да я запазите цяла.

Как се пере шапка с козирка на ръка?

Още: Как да избегнем статично електричество?

Ако сте били предвидливи и прагматични и сте избрали шапка с козирка, позната още като бейзболна, в тъмен цвят, може да си отдъхнете и да не се чудите как се пере шапка с козирка. Пригответе си есенно изкушение – мляко с какао и канела, идеално  за лежерен следобед, и му се насладете, докато шапката просто се кисне в леген с топличка вода и малко течен прах за пране. Няма да се нуждаете от препарати за петна, пералнята ви машина, всички онези въпроси дали може да я оставите да се центрофугира и дали сушилнята ще я съсипе, отпадат за вас. Предимството на тъмните шапки се крие именно в лесното им почистване и грижа за тях. Единствено, ако сте горд притежател на модел от преди 40 години, е добре да проверите дали периферията не е от… картон, което ще направи прането немислимо. Не се и увличайте по дългото накисване – времето за насладата от чаша мляко е достатъчно – 10-15 минутки, след  това изплакнете под течаща вода и оставете да изсъхне на равна повърхност.

 

Как се пере шапка с козирка в пералня?

Ако обаче сте се подвели по модата на белите маратонки и белите шапки с козирки, твърде вероятно е сега да имате жълтеникави аксесоари – потта, праха, гримът и дори плажното ви мляко са върху тях, оставили трайни петна. Именно тук – във вашия случай – въпросът  Как се пере шапка с козирка добива особена актуалност, тъй като ще се нуждаете както от средство за почистване на петната, така и от информация дали може да я пуснете в пералнята. Експертите ви съветват да го направите смело, ако козирката е от пластмаса, уверявайки че тя няма да пострада. Естествено, че пералнята не трябва да е препълнена и да тъпчете шапката в барабана, както и че е редно да съобразите останалите дрехи с цвета ѝ, за да не я боядисате. Ако има много петна, ще трябва да ги обработите с подходящ препарат предварително, като го изберете според цвета и материята на шапката. Добрата стара сода за хляб ще ви свърши идеална работа, ако говорим за бяла шапка, но при цветни комбинации трябва да разчитате на препарат, предлаган на пазара.

Още: Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

За да почистите евентуални камъни, капси, пайети и други, украсяващи козирката на шапката елементи, използвайте внимателно стара четка за зъби, потопена в препарата. И изберете слънчев ден за почистването на любимата ви шапка, тъй като за разлика от пералнята сушилнята е напълно забранена. Никога не използвайте сушилня или силни източници на топлина до шапката с козирка, тъй като ще се деформира. Оставете да изсъхне вън –на слънце – или на подходящо място в дома ви, като я поставите легнала върху хавлиена кърпа.

Вярно ли е, че честото носене на шапка води до оплешивяване?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес