Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се определя изложение на апартамент?

01 октомври 2024, 17:00 часа

Покупката на апартамент е сред най-важните инвестиции в живота ви, ако не най-важната. Това е не само защото вашият дом е вашата крепост и е подслонът, който ще завещаете на децата си, мястото, където ще се раждат усмивки и ще поддържате семейното огнище, но и защото цената на жилищата е такава, че допускаме, че ще го закупите на кредит, който ще виси над главите ви няколко десетилетия. Дори да предположим, че закупувате ваканционен имот със собствени средства, или такъв, който да отдавате под наем, инвестицията пак следва да е възможно най-добрата, за да е успешно начинанието ви или бизнес планът ви. Ето защо е важно да поназнайвате някои термини, свързани с търговията с имоти, като например как се определя изложение на апартамент и защо това е важно.

Какво наричаме изложение на апартамент?

В сферата на недвижимите имоти експозицията или ориентацията се отнася до посоката, в която е обърната предната част на апартамента или сградата. Може също да се нарече предна експозиция, а също и ориентация. Ако имотът има заден, а не преден двор, ако терасата се намира в задната част – на гърба, то важно ще бъде не само предното изложение, но и задното такова, защото със сигурност се вълнувате какво ще има като гледка, светлина и прочие от задния ви двор или от терасата ви.

Още: 7 хипоалергенни породи кучета, които са идеални за отглеждане в апартамент

Защо е важно изложението на апартамента?

Изложението на апартамента е от ключово значение при  взимането на решение за покупка на дадено жилище, важна част от недвижимия имот е. Дали изложението е удачно зависи от желанията, очакванията на бъдещия собственик, както и в зависимост от особеностите на дома и околните структури – какво има около обекта, около сградата, как са разположени другите сгради и улиците. Личните предпочитания на бъдещия собственик съвсем не са за пренебрегване, тъй като едни могат да предпочитат лицето да е обърнато към булевард и оживено място, а други да търсят тишина и спокойствие, избирайки апартамент, чието лице е към заден двор,  поле, гора или други, предполагащи тишина.

Как се определя изложение на апартамент?

Независимо какво търси бъдещият собственик, лицето, което избира и купува недвижим имот, е важно да се знае как се определя изложение на апартамент, за да прецени кандидатът за купувач това ли е „неговото“ място, където иска да прекара дните си. Изложението на апартамент се определя от това накъде е лицето му. Ако е на юг, това предполага повече дневна светлина, повече слънце в дома, но пък задната градина или терасата, намиращи се на гърба на имота, ако има такива там, ще бъдат сенчести и мрачни, защото сградата ще хвърля сянка през деня. Така е важно да имате предвид не само изложението на вратата на апартамента, но и изложението на прозорци, тераси, двор, ако търсите слънчеви и светли такива. Така апартамент със северно изложение на входната врата и лицето, ако имат задна градина и терасата е в задната част – на гърба, тоест с южно изложение, може да се окажат мноого по-добър и удачен избор от апартамент с южно изложение на входната врата, а заден двор със северно. Ето защо е важно да разгледате имота и разположението му, околностите, гледката, наличието на двор, тераси и прочие и да прецизирате избора си спрямо вашите нужди, очаквания, претенциите и желанията ви към светлината в градината, терасата и в самите помещения и няма един-единствен правилен отговор кое е най-доброто изложение.

Още: Обраха столичен апартамент, докато собственичката е в него

Западното изложение в общия случай предполага малко светлина зад имота вечер. Естествено, че има изключения – наличие на високи сгради, които пречат на светлината въпреки изложението, предполагащо светло жилище. Огледите не се правят случайно, не ги пропускайте, за да проверите това ли  жилището на мечтите ви.

 

При отглеждане на котка в апартамент - не правете тези груби грешки

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес