Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се нарича елинският Бог на Слънцето

21 декември 2023, 16:40 часа

Почитан в цяла древна Гърция поради многобройните си качества, Аполон се явявал безбрад, атлетично сложен и морално изправен бог на слънцето и светлината. Неговата власт обаче не се ограничавала само до тези аспекти. Като водач на музите, които били група от девет небесни божества, той носел отговорността за вдъхновението на хората в областта на изкуствата, поезията и музиката.

Аполон, като бог-покровител на закона, справедливостта и реда, излъчвал символиката на хармонията, разума и умереността – идеалите на древногръцката Калокагтия. 

12 гръцки богове и богини

Интересни факти за Аполон:

  1. През 5 век пр.н.е., Аполон и Хелиос, гръцкият бог на слънцето, се възприемат като едно и също божество. Обединени под името "Phoebus," което се превежда като "светъл" или "чист," те са почитани като богове на истината.
  2. Като гръко-римски бог на слънцето и светлината, Аполон е също и бог на музиката, поезията, изкуствата, оракулите, стрелбата с лък, стадата и овцете, болестите, лечението, знанието и пазител на младите хора.
  3. Родителите му са цар Зевс, могъщият олимпийски бог, и титанската богиня Лето. Лето го раждала под една палма, заедно с близначката му, богинята на лова, Артемида.
  4. Хранил се само с храна, съставена от нектар и амброзия, Аполон станал силен и пораснал бог след около четири дни.
  5. Аполон съчетава физическа мощ с морални добродетели и е покровител на изкуствата, като води музите – небесни божества, отговорни за вдъхновението в изкуствата и поезията.
  6. Аполон и богът на морето Посейдон се споразумяват за събарянето на Зевс от трона, но предадени от баща си, Зевс ги осъжда да служат на смъртните. Техният труд създава непробиваемите стени на Троя.
  7. През 5 век пр.н.е., лицето и главата на Аполон се появяват често на древногръцките монети, подчертавайки не само религиозното, но и икономическото значение на бога.

Зевс

Символите и техните значения

Аполон е представян със символи, които носят важно значение за неговата митология и култ. Тези символи преобразяват и подчертават неговата разностранност и влияние в древногръцката култура.

1. Лъкът и стрелата

Лъкът и стрелата са често срещани символи на Аполон, които го свързват с богатството от аспекти на живота. Този амалгам от военен и творчески символ представлява майсторството му в стрелбата и защитата, както и вдъхновението, което той принася в изкуствата.

Кой гръцки бог сте според зодията

2. Венецът

Венецът на Аполон, амалгама от лавровия венец на нимфата Дафне и слънчевите лъчи, е символ на победата и честта. Използван в Олимпийските игри, този венец е знак за възвишение и признание за труда и постиженията.

3. Лъчите на светлината

Изобразяван с лъчи светлина от главата си, Аполон означава въвеждането на дневната светлина, символизирайки слънцето. Този символ представлява идеята за божествена светлина, просвещение и разбиране.

4. Гарванът

Гарванът е символ на гнева на Аполон. Историята, в която превръща бели гарвани в черни след изневярата на Корона, изразява нещо повече от просто гняв - тя е история за предадеността и трансформацията на природните елементи.

Кой гръцки бог ви покровителства според датата на раждане

5. Лира

Лирата на Аполон не просто е музикален инструмент, а символ на артистичната и творческата част на бога. Мощта на лирата се проявява в нейната способност да превръща околните неща в музикални инструменти, подчертавайки връзката на Аполон с изкуството и творчеството.

6. Животни

Аполон е свързан с различни животни като вълк, делфин, питон, мишка, елен и лебед. Тези животни отразяват разностранната природа на бога и се считат за святи за него. Лебедът, например, теглил колесницата му и е символ на красота и благоденствие.

Аполон, Бог на Слънцето и музите, остава източник на вдъхновение и пример за идеалите на елинската култура. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес