Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се маха кърлеж от куче и колко е опасно?

10 май 2023, 15:00 часа

Основната опасност при ухапване от кърлеж е, че патогените на някои инфекциозни заболявания могат да бъдат предадени на куче със слюнка при ухапване от кърлеж. И колкото по-дълго прикрепеният кърлеж остава върху кучето, толкова по-висок е рискът от инфекция. Сред тези заболявания са бабезиоза (пироплазмоза) и борелиоза (лаймска болест). Това са тежки инфекции, които застрашават живота на животното.

Как се маха кърлеж от куче?

Уверете се, че знаете добре как изглеждат кърлежите – пълзящи през козината на кучето или вече нахранени с кръв, когато тялото им се подуе и главата им се скрие под кожата. Кърлежите са "роднини" на паяците: те имат осем крайника, а не шест, като насекомите. Ако се съмнявате - винаги можете просто да „преброите крайниците“.

Смачкването на пълзящ паразит или изпращането му обратно в естествената среда е лоша идея. По-добре е да го изхвърлите, като го поставите в херметически затворен контейнер или дори да го изгорите.

Започва сезонът на кърлежите. Колко опасни са те?

Всеки път, когато преглеждате кучето внимателно, не оставяйте част от него в кожата на кучето, тъй като по-късно ще бъде невъзможно да го намерите и може да се развие възпаление. Разровете с ръце козината на кучето и обърнете внимание на всички бучки и „бенки“, които усещате под пръстите си, и веднага ги проверете. Можете да го премахнете със специално устройство (tik-twister), пинсети или с пръсти.

Внимателно завъртете кърлежа с ръцете си, докато го извадите. Уверете се, че сте отстранили кърлежа напълно: отстраненото членестоного трябва да има видима глава и хоботче. Когато усуквате, не дърпайте, в противен случай ще имате само тялото в ръцете си, а главата ще остане вътре.

Друг начин е да използвате пинсети или ръцете си. Хванете здраво тялото на кърлежа възможно най-близо до кожата. В този случай основната посока, в която ще дърпате, е просто нагоре. Можете да завъртите кърлежа леко на едната и другата страна няколко пъти, но след това издърпайте перпендикулярно на повърхността на кожата. Също така се уверете, че сте направили всичко правилно и че изваденият паразит все още има глава с хоботче.

Хитрите домакини използват домашни средства против кърлежи

Какво да направите, ако главата остане под кожата? Може би няма нищо лошо в това и е достатъчно просто да смажете мястото на ухапване с йод няколко пъти. Но ако има висок риск от болести, пренасяни от кърлежи, най-добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Къде може куче да срещне кърлежи?

Във всяка естествена среда вероятността от такъв контакт е много висока - по време на състезания или лов, през летния сезон на разходка в парка ... Кърлежите живеят във висока трева, храсти и дървета. В топъл климат те представляват сериозна заплаха за нашите домашни любимци през цялата година - от март до ноември, дори и в мразовити зими трябва да останете бдителни: има участъци от отоплителни мрежи или слънчеви места, където се образуват размразени зони в снега. Кърлеж може да атакува в такива ситуации.

Високата трева или гъстите храсти са идеална среда за опасни членестоноги да дебнат плячка. За да завършат пълния цикъл на развитие, те сменят няколко гостоприемника (т.е. организмите, върху които паразитират).

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес