Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се прави избистряне на ракия?

19 юли 2024, 14:46 часа

Ракията е традиционна за Балканите алкохолна напитка, която се счита и за националното питие на редица балканки страни, сред които и България. Страната ни се слави със стари традиции и корени, свързани с варенето на ракия. Макар да може да се приготвя чрез дестилация на най-различни плодове или вино, у нас най-популярни и консумирани са сливовата и гроздовата ракии, които масово дедите ни варели в домашни условия.

Домашната ракия и днес се счита за една от най-качествените, ароматни и предпочитани за консумация, ако е приготвена както трябва. За добра ракия е нужен не само качествен материал – здрави, вкусни и качествени плодове, а не гнили такива, суровина без горчиви или кисели нотки, ароматни билки, мед, орехи или анасон, познаване на технологичния процес и отлежаване в идеалните дъбови бъчви за придобиване на по-мек вкус и златист цвят.

Ако пък нещо се обърка и ракията стане с горчиви нотки, мътен цвят или прекалено силна, познанията по темата ще помогнат да се поправи допуснатата грешка и ще спасят ракията. Често се налага избистряне на ракия, потъмняла от повишеното съдържание на желязо, мед, калций, дължащо се на разреждане на ракията с чешмяна вода, която е твърда, на употребата на неподходящи като материал съдове или на добавянето на прекомерни и несъобразени количества вода.

Как се прави ракия от вино?

Избистряне на ракия – какво го налага?

Ако сте начинаещи във варенето на ракия и сте добавили чешмяна вода вместо дестилирана, ракията е станала мътна и вероятно мислите, че сте обезсмислили труда си и ще трябва да я изхвърлите. Добрата новина е, че е възможно избистряне на ракия, което в много от случаите може да се осъществи лесно и евтино и в домашни условия, но все пак причините за промяна на цвета определят възможно ли е да се извърши избистряне на ракия.

Не подлежи на избистряне ракия, оцветена в ръждиви, зелени или сини нюанси, дължащи се на повишени количества метали в ракията, а те, от своя страна, на допусната грешка – употреба на метални или медни съдове за ферментацията и/или съхранението на плодовата каша. Избистряне на ракията в домашни условия в този случай не е възможно.

Ако обаче мътният цвят се дължи на повишено съдържание на етанол, танин и др. органични вещества, майсторите на ракия могат и сами в дома си да извършат избистряне на ракия и да се насладят на отличен краен резултат. Необходими са им само няколко помощника – продукти, които ако не са налични в дома, лесно се откриват  пазара и имат отлична ефективност при избистряне на ракия.

Избистряне на ракия – вижте как се прави

При помътняване от органичен произход щеса ви нужни белтък от яйце, желатин или бентонит, за да избистрите ракията лесно и бързо.

1.       Избистряне на ракия с яйчен белтък

Тази рецепта е лесно достъпна, защото яйца се намират във всеки български дом. Нужни са ви толкова малко яйца, че те няма да натоварят семейния бюджет по никакъв начин – белтък от едно яйце на цели 100 литра ракия е правилната доза. Рецептата е лесна, технологията за избистряне на ракия с помощта  на белтъци – също, така че и начинаещият във варенето на ракия не би следвало да срещне трудности.

Единственото, което следва да се направи, е да се разбие 1 белтък за всеки 100 литра ракия с хладка вода, като бъркането продължава до превръщане на сместа в пяна, след това да се добави малко ракия, отново да се разбърка добре  и сместа да се изсипе в цялото количество ракия с непрестанно бъркане. Ракията се оставя за седмица, без да се бърка, и се прецежда след това през тензух, ако постигнатата бистрота по някаква причина не е достатъчна.

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

2.       Избистряне с желатин

Старите майстори на ракия не препоръчват употребата на желатин, а тази на яйца, защото с тях не може да се постигне нежелано свръх избистряне за ракия  за разлика от избистрянето с желатин.

3.       Избистряне от самосебе си

Ракията е наистина чудодейна напитка, което се потвърждава и от способността ѝ да се самоизбистря. Това обаче е възможно само ако ракията е помътняла в сивкав цвят. Подобна промяна на цвета изглежда плашеща за незапознатите и за неопитните във варенето на ракия в домашни условия, но мътната сивкава ракия, дължаща се на самата плодове каша, дори не се нуждае от избистряне. Оставете я да отлежава в дървени съдове и тя ще се избистри сама във времето.

Консумирайте с удоволствие и мярка.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес