Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо да парираме настинката?

09 август 2024, 12:11 часа

Настинката може да бъде неприятно преживяване, но има няколко стратегии, които можете да използвате, за да намалите продължителността и интензивността ѝ. Въпреки че няма сигурен начин за незабавно спиране на настинката, има някои методи, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре по-бързо.

1. Почивайте и се хидратирайте: Първата и най-важна стъпка е да си осигурите достатъчно почивка. Тялото ви се нуждае от енергия, за да се пребори с вируса, а сънят играе жизненоважна роля за укрепване на имунната ви система. Стремете се да спите по 7-9 часа всяка нощ. Освен това е от съществено значение да останете хидратирани. Пиенето на вода, билкови чайове и бульони помага да се поддържа тънка слуз и може да облекчи симптоми като задръствания и болки в гърлото. Избягвайте алкохола и кофеина, тъй като те могат да доведат до дехидратация.

Знаете ли каква е разликата между настинка и грип

2. Хранене и хранителни добавки: Храненето с балансирана храна, богата на витамини и минерали, може да подпомогне имунната ви система. Фокусирайте се върху консумацията на плодове и зеленчуци, особено такива с високо съдържание на витамин С, като портокали, ягоди и чушки. Някои хора смятат, че приемът на добавки като цинк и витамин С може да помогне за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите на настинка, въпреки че доказателствата за тяхната ефективност са разнопосочни. Цинкът, по-специално, може да помогне, ако се приема в рамките на 24 часа от появата на симптомите.

3. Средства, които се продават без рецепта: Лекарствата, отпускани без рецепта, могат да облекчат симптомите, но не лекуват самата настинка. Деконгестантите могат да намалят запушването на носа, а антихистамините могат да помогнат при хрема и кихане. Болкоуспокояващите като ибупрофен или ацетаминофен могат да намалят температурата и дискомфорта в гърлото. Не забравяйте да спазвате инструкциите за дозиране и да се консултирате с медицинско лице, ако имате някакви основни заболявания или приемате други лекарства.

4. Овлажнявайте въздуха: Сухият въздух може да изостри симптомите на настинка, като дразни носните пътища и гърлото. Използването на овлажнител в спалнята или вземането на душ с пара може да помогне да поддържате дихателните пътища влажни, което улеснява дишането и намалява дискомфорта.

Как да пресека настинката още в първите часове?

5. Гаргара и промивка на носа: Гаргарата с топла солена вода може да успокои възпаленото гърло и да намали възпалението. Назалната иригация с физиологичен разтвор или нети гърне може да помогне за изчистване на запушването на носа и да премахне дразнителите от носните пътища. Тези методи обикновено са безопасни и могат да осигурят симптоматично облекчение.

6. Избягвайте да разпространявате настинката: Докато се фокусирате върху това да се чувствате по-добре, е важно да помислите и за другите. Практикувайте добра хигиена, като миете често ръцете си, използвате кърпички, когато кашляте или кихате, и избягвате близък контакт с други хора. Това помага да се предотврати разпространението на вируса и предпазва хората около вас.

7. Консултирайте се с медицинско лице: Ако симптомите ви са тежки, продължават повече от седмица или ако имате основни заболявания, добре е да се консултирате с медицинско лице. Те могат да предложат персонализиран съвет и да се уверят, че няма по-сериозно заболяване.

Като прилагате тези стратегии, можете да подкрепите естествения оздравителен процес на тялото си и потенциално да съкратите продължителността и тежестта на настинката. Макар че бързото решение може да се окаже недостижимо, тези стъпки могат да допринесат за по-бързото възстановяване и да ви помогнат да се почувствате по-добре по-скоро.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес