Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и защо да дезинфенкцираме гъбата за миене?

11 януари 2022, 15:10 часа

Сигурно си мислите, че най-мръсното нещо в дома ви е тоалетната чиния или пък мивката в кухнята и банята. Това обаче не е така. Най-мръсна е гъбата, с която миете чиниите си. Да, може да е иронично, но именно така. Всъщност, с нея се опитваме да въдворим чистота и я използваме за всяка една повърхност. В това се състои и грешката ни. Всеки път, когато бършем плот, мием чинии или пък почистваме дъската за рязане, остатъци от това, което сме чистили, остават в порите на гъбата.

Проучване в университета в Аризона показва, че кухненската гъба е покрита с голямо количество бактерии. Смело може да се каже, че тя е поне 200 хиляди пъти по-мръсна от тоалетната чиния. Д-р Чарлз Герба е професор по микробиология и експерт по предаването на патогени чрез вода и храна. Според нея, гладката повърхност на тоалетната чиния не позволява на плесен и мухъл да се задържат успешно, колкото топлата и влажна кухненска гъба. Все пак, тези патогени обичат влагата и топлината, за да могат да се развиват.

Проучването, което се е провело от Герба, показва от 1000 използвани кухненски гъби и кърпи, че 10% от тях съдържат салмонела. Топлата вода и сапун не винаги успяват да убият микробите. Всъщност, водата трябва да бъде поне 70 градуса, за да може да се измият всички микроби. Следователно, когато миете чиниите и след това избършете плота, то вие пренасяте всички мръсотии и бактерии от чинията върху повърхностите.

За щастие има няколко начина, с които можете да почистите кухненската гъба:

·         Бял оцет – той съдържа голямо количество органични киселини, които пречат на бактериите и плесента да се разпространяват и развиват. Той също помага за премахването на упоритите мазнини и неприятните миризми. За да дезинфекцирате гъби с бял оцет кипнете една чаша вода. Към нея прибавете една чаена чаша оцет. В тази смес оставете гъбата за около 20 минути. След това изплакнете

·         Етерично масло от чаено дърво е много ефикасно за дезинфекция. С него можете да премахвате мухълът и плесента Процедурата е същата като при белия оцет, само към водата добавете 20 капки от маслото.

·         Микровълновата фурна също е вариант. Важно е по гъбата да няма метални частици. Накиснете я във вода, може и оцет и я пуснете за 30-60 секунди. Ако не я навлажните, може да я стопите от топлината. Методът е ефективен за почистване на плесен.

·         Използвайте веро, но сложете една супена лъжица във вряща вода. Накиснете гъбата за 20 минути и след това изплакнете добре.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес