Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как глупаво губим парите си, без дори да разбираме?

08 ноември 2021, 09:50 часа

Много хора искат да са финансово независими, но дори не разбират как губят парите си в дребни и глупави харчове. В тази статия ще разгледаме само някои от тях, за да си дадете по-добра сметка как губите едни пари, които може да спестявате и инвестирате. Вижте кои са глупавите харчове, които голяма част от хората правят: 

1) Хазарт 

Хазартните игри са не само опасни, но и в стремежа си да спечелим можем да загубим адски много пари. Само си направете сметка колко пари сте дали по различни сайтове за залози и си представете сега каква сума бихте направили ако ги вложите в нещо като акции и криптовалута. Не е малка сумата, нали? Помислете добре следващия път преди да заложите на мачове. 

2) Редовно ядене навън

Няма нищо лошо в това да хапвате навън с колегите, но ако всеки ден обядвате, ще давате средно между 5 и 10 лева на обяд за ядене. Това на месец са между 100 и 200 лева, а ако го обърнем на годишна база - между 1000 и 2000 лева. А това не са малко пари, които могат да отидат за една ваканция. Поне. Вземете си кутия с храна от вкъщи следващия път. 

3) Неща, от които нямаме нужда

Дрехи, още обувки и всякакви подобни неща, които си мислите, че трябва да имате, но реално не ви трябват. Не харчете парите си за неща, от които реално нямате нужда. Това само ще влоши финансовото ви състояние и ще ви попречи да имате средства за инвестиции когато се отвори възможност за такава. 

4) Вредни навици

Ограничаването на вредните ни навици може да намали нашите харчове. Само се замислете колко пари отиват за цигари и алкохол. Ако приемем, че пушите по две кутии цигари на седмица, това са поне 100 кутии на година. По 5 лева всяка - ето 500 лева, които просто си заминават. Нещата с алкохола са същите, а и като цяло с газираните напитки. Грижете се за здравето си и спестявайте пари. Не е зле. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес