Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да зарадвате любимите хора – ще се изненадате, че не сте се сетили?

20 октомври 2024, 15:00 часа

Какво обичате повече - да давате или да получавате подаръци? Някои хора твърдят, че все пак обичат да дават повече, като наблюдават емоциите на хората. Учени от САЩ и Канада са стигнали до извода, че даването на подарък е най-добрият начин да подкрепите човек и да му помогнете да стане по-щастлив.

Според проведено проучване, в което взеха участие над три хиляди души, засягащо темата „какъв тип подкрепа би била най-ефективна“, опциите бяха следните: да проявите интерес към нещата, които наистина вълнуват или притесняват другия, материален подарък или пари. Целта на участниците беше да симулират подобни ситуации или да си припомнят за реална случка от техния живот.

В един от случаите участниците бяха помолени да си представят, че колата им е повредена при инцидент и трябва да се обърнат към приятел за подкрепа. Другата част от доброволците трябваше да си представят, че любим човек не може да отдели време да поговори с тях, но вместо това им изпраща малък подарък. Останалите се ограничили до разговори по телефона.

Още: Подаръкът на подаръците с Makaroon.bg

В резултат на това се оказва, че тези, които получиха нещо, се почувстваха по-добре!

В друг експеримент хората бяха разделени на двойки и бяха помолени да се подкрепят по някакъв начин. Някои решиха да утешат половинката си с думи, а други го направиха с шоколад. И този път подаръкът отново се оказа по-ефективен: Доброволците признаха, че след лакомството са се почувствали по-добре.

Получаването на малък подарък, като бонбон или букет цветя, повдига настроението на човек повече от подкрепящ разговор според проучването.

Авторите на изследването смятат, че това се обяснява не само с желанието да получите нещо безплатно. Просто един разговор може да бъде взаимно полезен – и двамата участници ще си говорят, но подаръкът е алтруистичен акт, едностранна жертва, от която обикновено не очакваш нищо в замяна.

Още: Подаръкът на подаръците с Makaroon.bg

Учените също установиха, че това което наистина важно е самият жест при правенето на подарък, а не цената или размерът на подаръка. Поради тази причина, някои участници бяха по-склонни да изберат изненада от любим човек, отколкото парична награда. Подобен жест помага да се справите с негативните емоции и да оцелеете в трудна ситуация.

Подаръците са важни не само между членовете на семейството, а и между приятели и партньори.

Кои подаръци за рожден ден са хит това лято

Прокълнати подаръци: 10 неща, които никога не трябва да подарявате на рожден ден

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес