Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да задържим таралеж в двора си

25 септември 2024, 17:30 часа

Всички се радваме, ако видим таралеж в двора си. Освен че е симпатично и мило животинче, той е много полезен за двора ни, защото се храни с насекоми, гъсеници и други вредители на културните растения. А знаете ли, че появата му е свързана с някои поверия. Ето най-популярните сред тях:

* Предвестник на благополучие и късмет
В много култури появата на таралеж се смята за знак на предстоящ късмет. Вярва се, че това мило животинче носи положителна енергия и привлича щастливи събития в живота на хората. Според някои поверия колкото по-близо е таралежът до дома ви, толкова по-голям ще бъде предстоящият късмет. Ако таралежът носи храна или материали за гнездо, това е знак, че ви очаква финансов успех.

* Закрилник на дома
Таралежът се приема като естествен пазител на градината и дома. Той предпазва от негативно влияние и гони лошата енергия. Вярва се, че бодлите на таралежа имат способността да “пробождат” негативната енергия и да създават невидима бариера около дома. 

* Вестител на промяна
Друго популярно поверие е, че появата на таралеж в дома е предупреждение за предстоящи промени в живота. При опасност животинчето се свива на кълбо и показва бодлите си, което символизира необходимостта от трансформация и адаптация. 

* Мъдър учител
В някои духовни традиции таралежът се почита като мъдър водач и учител. Учи ни на търпение, постоянство, умереност. 

Още: Знаете ли какво ядат таралежите

 

Как да задържим таралеж в двора си
Ако в двора ни се появи това симпатично животинче, естествено, че ще се опитаме да го задържим и да се грижим за него. Ето няколко полезни съвета как да направим това.

* Безопасна среда
Най-важната стъпка е да осигурите безопасност на животинчето. Отстранете всички опасности в двора - мрежи, найлонови торбички, остри предмети, отровни вещества и растения. Таралежът трябва да има лесен начин за влизане и излизане от двора. Осигурете му малки отвори в портите или оградите.

* Подходящо местообитание
Таралежът трябва да се чувства защитен и в безопасност. Оставете части от двора си в по-естествено състояние - с натрупани листа, клонки и дървесина. Това ще му създаде места за криене, почивка и зимен сън. Може да поставите специална къщичка за таралежи, която да му служи като подслон. 

* Къщичка за зимата
Може да поставите или сами да направите къщичка, в която таралежът да презимува успешно. Таралежите се хранят с бръмбари, гъсеници, голи охлюви и други насекоми, които вредят на културните растения. Около една четвърт от таралежите не доживяват до пролетта. Една от основните причини за това е благоприятното място за презимуване.

Още: Таралеж парализира летище в Германия (СНИМКА)

* Вода и храна
Таралежът е способен сам да си намери храна, но това не пречи вие да му помогнете, особено в по-предизвикателни периоди. Поставете на сенчести места в двора плитки съдове с вода или малки количества храна (котешка или кучешка консерва, сурови яйца или специализирана храна за таралежи). Не му давайте хляб и вода, те са вредни за таралежа.

* Избягвайте общуване с таралежа
Сигурно ви се иска да си “общувате” с това сладко животинче, но едва ли и той иска това. Най-добре е да го оставите на мира. Таралежът е диво животно и няма нужда от директен контакт с хората. Радвайте му се от разстояние, без да го безпокоите и да се опитвате да го докосвате. Така той ще води естествения си начин на живот без стрес и безпокойство.

Едно сладко животно, от което хората трябва да стоят далеч

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес