Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да възстановим оцветените дрехи при пране?

05 август 2024, 10:40 часа

Може да бъде наистина разочароващо да си купите цветни дрехи и да видите, че избледняват веднага щом ги изперете. За щастие има няколко различни начина,чрез които да възстановите яркия цвят на дрехите си.

Понякога препаратът може да се натрупа върху прането, което го прави да изглежда матово. В такъв случай изпирането на дрехите ви със сол или оцет може да им помогне отново да изглеждат като нови. Ако избледняването е в резултат на нормално пране и носене, боядисването на дрехата в оригиналния цвят може да й даде нов живот. Може също да успеете да възстановите дрехите си с някои обикновени домакински консумативи като сода за хляб, кафе или водороден пероксид.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Възстановяване на оригиналния цвят на дрехите

Със сол
Поставете избелелите си дрехи и обикновения перилен препарат в пералнята. Ако имате дрехи, които изглеждат избелели само след няколко пранета, причината може да е натрупването на перилен препарат. Добавянето на сол към обичайното ви пране може да помогне за разграждането на това натрупване, правейки дрехите ви отново да изглеждат като нови.

Прахообразният перилен препарат е по-вероятно да остави остатъци от течния препарат. След като поставите дрехите и препарата в пералнята, изсипете около 150 г сол в барабана. Освен възстановяване на цветовете, това може да помогне за предотвратяване на избледняването на новите дрехи.

* Можете да добавите сол към всяко зареждане на пране, ако желаете.
* Препоръчително е да използвате обикновена трапезна сол или ултра фина сол, избягвайте едрата морска сол, защото може да не се разтвори напълно в пералнята. 
* Солта е ефективно средство за отстраняване на петна, особено такива от кръв, плесен и пот.

Сушете дрехите си както обикновено. След като дрехите ви приключат с прането, извадете ги и проверете цвета. Ако сте доволни от това, може да ги изсушите на въздух или да ги поставите в сушилня.

Оцет за предотвратяване натрупването на перилен препарат

Добавете 120 мл бял оцет към вашата пералня. Ако имате машина с горно зареждане, може да излеете оцета директно в барабана или да го добавите към дозатора за омекотител, ако имате пералня с предно зареждане. Оцетът ще помогне за разграждането на перилен препарат или минерали, оставени от твърдата вода, така че дрехите ви да изглеждат по-ярки.

3 грешки при пране, заради които дрехите ви избледняват - спрете да ги правите

* Оцетът предотвратява това натрупване, затова е чудесен начин за запазване цвета на дрехите, докато са още нови.
* Ако искате още по-дълбоко почистване, накиснете дрехите в разтвор от 240 мл бял оцет и 3,8 л топла вода за около 20-30 минути, преди да ги изперете.
Изперете дрехите в хладка вода на нормален цикъл. Поставете избелелите си дрехи в пералнята, добавете препарат за пране и включете машината. В много случаи накисването на дрехите ви в оцет и след това изпирането ми е всичко, което ще е необходимо, за да изглеждат по-ярки.
Сушете дрехите си на въздух или ги поставете в сушилнята. Оцетът ще се измие от дрехите ви по време на цикъла на изплакване, така че прането ви не трябва да мирише на оцет, когато излезе от пералнята. Може да оставите дрехите да съхнат на простора или да ги поставите в сушилнята, в зависимост от указанията на етикета за грижа или начина, по който обикновено ги сушите.
Ако усетите малко миризма на оцет, сушете дрехите на въздух или поставете малко омекотител в сушилнята. Миризмата ще изчезне след изсъхване на дрехите.

Ако дрехите ви все още изглеждат обезцветени, възможно е боята да се е измила, затова да се наложи да ги боядисате отново.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес