Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да увеличите нивата на серотонин

11 октомври 2024, 19:30 часа

Чувствате се зле? Знаейки как да повишите нивата на серотонин - естествен хормон - можете да поддържате психичното си здраве в добра форма. Повишаването на нивата на серотонина, известен като „хормон на щастието“, е нещо, което можете да направите, за да си помогнете - особено когато нивата му са по-ниски през зимата. Серотонинът е важен за доброто психично здраве, тъй като спомага за стабилизиране на настроението ни и насърчава чувството за благополучие.

Какво представлява серотонинът и защо е важен?

Серотонинът е невротрансмитер, известен като един от хормоните на доброто настроение в организма. Той помага за всички видове телесни функции. Тъй като серотонинът участва в най-различни функции като хранене, сън, циркаден ритъм и производство на хормони, е изключително важно да поддържаме производството му, за да оптимизираме цялостното си здраве и благополучие. Ниските нива на серотонин се свързват с депресията.

Още: Психолог: 3 ежедневни навика, с които мозъкът освобождава допамин, окситоцин, ендорфини и серотонин

1. Получавайте дневна светлина всеки ден

Да, по това време на годината светлата част на денонощието е кратка, но излагането на естествена светлина в средата на деня е жизненоважно за повишаване на серотонина. Проучвания потвърждават използването на слънчева светлина за повишаване на нивата на серотонин. Светлината е свързана с облекчаване на проблемни физиологични симптоми като главоболие, напрежение, трудности със съня и др. Липсата на светлина е свързана и с лошото настроение. Тъй като много от нас вече работят от вкъщи и не се налага да се придвижват ежедневно до работното си място, вероятно получаваме още по-малко светлина, отколкото преди. Ето защо е толкова важно да дадем приоритет на излизането навън, дори ако това е само половинчасова разходка в местния парк по време на обедната почивка.

2. Проверете диетата си

Както при много други аспекти на нашето здраве, част от отговора се крие в нашата чиния. Незаменимата аминокиселина L-триптофан е необходима за производството на серотонин. Тя е известна като „незаменима“, тъй като трябва да се набавя чрез храната. Източниците включват птиче месо, риба, млечни продукти, тофу и едамаме, тиквени семки и овес.

Още: Хормон на щастието: Как да увеличите производството му по естествен път

3. Изпотявайте се

Упражненията помагат за освобождаването на аминокиселината триптофан в кръвта, която, както научихме, е необходима за производството на серотонин. То също така насърчава образуването на други добре познати хормони на доброто настроение - ендорфини. Редовните физически упражнения освобождават хормоните на доброто настроение, ендорфините и серотонина, които могат да помогнат за естествено подобряване на настроението.

Не е задължително да посещавате усилено фитнес залата, а всичко, което редовно повишава сърдечния ви ритъм, като бързо ходене, джогинг, танци, колоездене или плуване.

4. Грижете се за здравето на червата си

Още: Как морето влияе на нашето здраве? Секретира се хормонът на щастието, сърцето се забавя

Здравето на червата в момента е основна новина в уелнес областта, и то не без причина. Тъй като по-голямата част от серотонина се намира в червата, доброто здраве на червата е наложително за поддържане на функцията на невротрансмитера серотонин.

Можете да балансирате микробиота чрез използване на пре- и пробиотични храни като овес, банан, чесън, лук, кимчи, кисело зеле и кефир. Освен това здравето на червата се подпомага от консумацията на редица цветни зеленчуци и плодове (в идеалния случай органични и сезонни), някои здравословни мазнини, по-специално омега-3 (мазната риба и маслото от водорасли са най-добрите източници) и пълноценни протеини (яйца, птици, риба, млечни продукти, соя).

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес