Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си сготвим обяд в съдомиялната

15 август 2022, 06:45 часа

Храните понякога могат да бъдат приготвяни по доста странни методи. Един от тях безспорно е готвенето в съдомиялната машина. Факт е, че звучи, меко казано, странно. Все пак идеята за приготвяне в съдомиялната на определени храни далеч не е нова. Не са много чести случаите, в които се практикува такова готвене обаче, тъй като то изисква употребата на немалко вода и ток. Все пак обаче бихте могли да го прилагате всеки път, когато така или иначе пускате машината. По този начин едновременно ще се сдобиете не само с чисти чинии, но и с вкусен обяд.

Начинът на приготвяне на различни храни в съдомиялната машина се изразява в ефективното използване на излъчваната от нея топлината. Този метод съчетава готвене и миене, а това от своя страна го превръща в един доста икономичен и екологичен вариант.

За да можете да приготвяте различни храни в съдомиялната, трябва предварително да ги поставяте във вакуумни пликове или в буркани. Представяме ви няколко идеи за това какво бихте могли да сготвите набързо в съдомиялната:

Зеленчуци

Можете да изберете всякакви зеленчуци, които харесвате. Сложете ги във вакуумна торбичка. Не е нужно да ги делите и комбинирате по различни начини, нито да се съобразявате с необходимото време за приготвяне на всеки от тях. Просто ги запечатайте добре и поставете плика при мръсните съдове.

Бихте могли също така да наредите зеленчуците в буркани. Когато го направите, долейте 1 чаша вода. Ако харесвате подправки, може да добавите по избор. Затворете бурканите с капачки на винт. След това ги подредете на горната решетка. Пуснете за около един час и половина съдомиялната на стандартна програма.

Яйца

Ако поставите яйцата в буркан с вода, който е плътно затворен с капачка на винт, и го сложите в съдомиялната, те ще се сварят перфектно. Ще станат рохки, белтъкът им ще е твърд, а жълтъкът - кремообразен.

Кускус

Разпределете в малки бурканчета порции кускус. По желание прибавете предварително задушени зеленчуци, например червен лук, зелен фасул и тиквички. Долейте бурканчетата с пилешки бульон. Затворете ги плътно с капачки на винт.

Сьомга

Този вид риба е труден за приготвяне във фурна. В съдомиялната обаче винаги се получава просто перфектно. За целта е необходимо единствено да я поставите във вакуумиран плик.

Подправете рибата с лимон, пипер, копър или магданоз, сол и зехтин. След това я пъхнете в миялната в хоризонтално положение. Гответе сьомгата на нормален 50-минутен цикъл.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес