Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с прекомерното изпотяване в горещините?

22 юли 2024, 08:15 часа

Въпреки, че лятото е сезонът на големите жеги, винаги си струва да се възползваме максимално от неговите предимства и да се справим със ситуациите, в които ни поставят високите летни температури.

Независимо дали сте активен човек или предпочитате моменти на релаксация, неизбежно е през лятото да се изпотявате повече. Как да се справим с това?

Д-р Мария Хелена Ранжел дава своите препоръки

Преди всичко би трябвало да осъзнаем, че изпотяването е естествен процес, който протича в цялото тяло и играе решаваща роля в регулирането на телесната температура. Ако неблагоприятните ефекти не са прекалено силно изразени, някои съвети могат да бъдат полезни, за да се възползвате максимално от лятото, да извършвате спокойно ежедневните си дейности и да живеете достатъчно комфортно, независимо от предизвикателството на потта.

1. Хидратиране

Редовният прием на вода е не само от съществено значение за цялостното здраве, но също така играе решаваща роля в терморегулацията на организма. Ако останете хидратирани, това ще ви помогне да балансирате вътрешната си температура, намалявайки нуждата на организма да прибягва до изпотяването като охлаждащ механизъм. Съвет: чувството на жажда е знак, че е дошло времето за пиене на вода – и не отлагайте, независимо от обстоятелствата!

Нощно изпотяване - кога е опасно

2. Носете леки, светли и широки дрехи

Изборът на леки, широки дрехи не само осигурява комфорт, но и минимизира поглъщането на топлина от организма. Тъмните дрехи са склонни да поемат повече топлина, докато по-свободните дрехи позволяват по-добра циркулация на въздуха. Експертите твърдят, че бялото и жълтото са цветовете, които концентрират най-малко топлина!

3. Правете физически упражнения при по-ниски температури

Практикуването на физически дейности през по-хладните часове на деня - сутрин, късен следобед или вечер, намалява директното излагане на силна топлина, като по този начин ограничава вероятността от прекомерно изпотяване. Този подход ви позволява да изпълнявате упражненията по-ефективно и удобно.

4. Използвайте добър дезодорант

Изборът на ефективен дезодорант е от решаващо значение за контролиране на изпотяването. Консултацията с дерматолог може да бъде от полза за откриване на препарати, подходящи за вашия тип кожа и специфични нужди. Освен, че контролира изпотяването, добрият дезодорант осигурява усещане за свежест и защита през целия ден.

5. Избягвайте храни, които стимулират потенето

Някои храни и продукти повишават телесната температура, предизвиквайки обилно потене. Ограничаването на консумацията на алкохол, кофеин и пикантни храни е ефективна стратегия за минимизиране на нежеланото изпотяване и допринася за по-балансирана вътрешна среда.

6. Носете прохладни обувки

През горещите дни изберете отворени обувки, които позволяват достатъчно проветрение. Ако е възможно, вземете допълнителен чифт чорапи за смяна през деня, за да осигурите сухи и удобни крака, като по този начин намалите вероятността от прекомерно изпотяване на долните крайници.

Това е най-ефикасното домашно средство против изпотяване

7. Подсушавайте се добре след душ

След душ не забравяйте да изсушите кожата си напълно, особено в областите, склонни към изпотяване. Сухата кожа осигурява идеалната основа за ефективно нанасяне на дезодорант, като помага за контролиране на изпотяването през целия ден.

8. Яжте свежи, пресни храни

Дайте приоритет на диета, богата на плодове, зеленчуци и леки ястия! Такива продукти не само допринасят за балансирано меню, но също така помагат за терморегулацията на организма - те минимизират необходимостта от прекомерно изпотяване за поддържане на вътрешната температура.

9. Търсете хладна околна среда

Използвайте различни начини, за да останете на хладно, като вентилатори, климатици, сянка, студена вода и студени душове. Тези мерки помагат за намаляване на усещането за топлина, осигуряват по-приятна среда и намаляват вероятността от прекомерно изпотяване.

Но не забравяйте, че всяко тяло реагира по определен начин!Ако изпотяването ви въздейства силно негативно, потърсете помощ от медицински специалист.

Внимание! Статията е само за обща информация. Пазете се от самолекуване и винаги се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес