Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се разхладите без климатик: 7 съвета

13 юли 2024, 06:10 часа

Юлските температури чупят всички рекорди. Тези прости съвети ще помогнат на всички, които нямат климатик в жилището си, да оцелеят при високите температури.

Горещината, особено когато е съчетана с висока влажност, увеличава риска от топлинен удар. Това състояние е свързано с нарушение на механизмите за терморегулация на организма и често е съпроводено с нарушения в работата на различни системи и органи.

За да се намали температурата в апартамента или къщата (и по този начин да се намали рискът от топлинен удар), е достатъчно да се спазват няколко прости правила. Освен ако, разбира се, не разполагате с климатик. Ето начините да се разхладите, без да разполагате с климатик:

7 хитри трика за разхлаждане в горещините

1. Избягвайте обезводняването

Пийте повече вода, независимо от температурата. Ако тялото ви страда от жегата и трябва да се охлади, то няма да може да го направи без достатъчно влага, защото се охлажда чрез потене.

2. Вземете студен душ или вана

Водните процедури могат да помогнат за понижаване на телесната ви температура. За да се почувствате още по-хладни, опитайте сапун с мента. Ментолът в ментата активира мозъчните рецептори, които казват на тялото ви, че това, което ядете или усещате, е студено.

3. Разтривайте врата и китките си с влажна, студена кърпа

Ще се почувствате по-хладни, ако увиете влажна, студена кърпа около врата или китката си. Ако не е за дълго, можете да използвате ледени компреси за същата цел. Кръвоносните съдове в тези области са близо до кожата, така че ще се охладите по-бързо.

Работа при жега - горещото време поставя задължителни изисквания за труд

4. Затворете завесите или щорите

Особено ако прозорците ви са обърнати към слънчевата страна. Можете също така да окачите плътни завеси (затъмняващи), за да изолирате помещението и да намалите повишаването на температурата, което със сигурност ще се случи през деня.

5. Спете върху дишащо спално бельо

Памукът е един от най-дишащите материали, така че памучните чаршафи и одеяла ще ви помогнат да запазите прохладата през цялата нощ.

6. Инсталирайте енергийно ефективни крушки

Електрическите крушки с нажежаема жичка се нагряват и създават по-висока температура около себе си, отколкото LED крушките. Затова е по-добре постепенно да подмените всички крушки в къщата или апартамента си.

7. Наслаждавайте се на сладолед, но в умерени количества

Сладоледът е чудесно лакомство в горещините, той ще ви помогне да се разхладите и да се почувствате по-добре. Но трябва да помните, че захарта ускорява метаболизма и след известно време ще започнете да усещате вътрешна треска. Затова не се увличайте и избирайте десерти без захар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес