Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от черните точки, без да увреждате кожата си?

30 септември 2024, 17:00 часа

Черните точки се почистват с ексфолианти, мажат се с кремове и се изстискват жестоко. А те се връщат отново и отново. Но почакайте! Може би това, което виждате по кожата си, изобщо не са черни точки. Разбрахме как да ги различим, защо се появяват черните точки и как да се отървем от тях завинаги, заедно с дерматолога и козметик Юлия Вайлова.

Как да различим черните точки?

Отворени комедони (истински черни точки)

Още: 7 ефективни средства да се отървете от черните точки завинаги

Те са много тъмни и изпъкват над повърхността на кожата. Ако изстискате такъв комедон (което не бива да правите), черната „тапа“ може да падне . Отдолу ще има бял или жълт себум. Комедоните са форма на акне.

Мастни нишки

Те са подобни на комедоните, но са по-малки и не изпъкват над повърхността на кожата. Мастните филаменти често са тъмни, но могат да бъдат жълти, сиви или прозрачни. Ако стиснете някое от тези влакна, от него ще излезе бяла или жълта субстанция с формата на червей. За разлика от комедоните, мастните филаменти са безвредни: те не разширяват и не блокират порите.

 

Още: Домашни средства за красива кожа без черни точки

Защо се появяват черните точки?

Отворените комедони се появяват, когато себумът и мъртвите кожни клетки се натрупват във вътрешността на порите. Черният им цвят се дължи на кожния пигмент меланин, който се задържа в пората.

Комедоните се появяват по същите причини като другите форми на акне. Обикновено кожата първоначално е предразположена към тях. Рисковите фактори включват:

Небалансирано хранене 

Още: 11 ефективни начина за премахване на черни точки у дома

Когато диетата съдържа твърде много преработени храни и храни с висок гликемичен индекс (сладкиши, сладки газирани напитки, бял хляб).

Хормонални промени

По време на пубертета андрогенните хормони увеличават мастните жлези. Те започват да произвеждат повече мазнини. А мазнините от своя страна запушват порите. Въпреки това не всички тийнейджъри развиват комедони по време на пубертета. Това е така, защото предразположението и начинът на живот също са важни.

Наследственост

Детето е изложено на риск, ако единият или и двамата родители са имали тежко акне.

Как да премахнете черните точки

Козметиката тук е безсилна. Отворените комедони трябва да се лекуват, в противен случай може да останат белези. Премахването на белезите е дълго, скъпо и трудно. Освен това така или иначе няма да е възможно кожата да стане гладка.

Дерматологът може да ви помогне да се отървете от черните точки . Той лекува всяко акне, включително и отворените комедони. Дерматологът ще ви предпише лекарства (външни или вътрешни) и грижа за кожата. Той също така ще ви каже как да коригирате начина си на живот.

Какво определено НЕ трябва да правите с черните точки

Да ексфолирате с ексфолианти

Всякакви твърди частици (дори и най-заоблените и гладки) надраскват кожата. В отговор на нараняването кожата се удебелява. По нея се натрупват мъртви клетки, които запушват порите. При запушени пори мастните нишки ще станат по-забележими, а черните точки - по-интензивни.

Да премахвате с филмови маски и почистващи ленти

Те също нараняват кожата, макар и не толкова, колкото ексфолиантите. Те няма да се справят с отворените комедони - само ще засилят възпалението и могат да провокират акне. Такива продукти могат да премахнат мастните нишки, но не за дълго.

Освен това почистващите ленти разтягат порите. Ако искате да ги използвате, по-добре е да го правите много, много рядко, буквално 1-2 пъти годишно преди важни събития. Това е SOS вариант - когато нямате време, но искате да изглеждате перфектно. Но най-добре е да се откажете напълно от лентичките и филмите и да си изградите компетентна ежедневна грижа.

Изстискване с механично почистване

Процедурата наранява кожата и провокира възпаление. Тя се превръща в порочен кръг: отстранявате „мръсотията“ - появяват се пъпки, нови комедони, петна и белези - трябва отново да отстраните „мръсотията“. Колкото повече пъпки или черни точки се изстискват, толкова повече и по-дълбоки са възпаленията по-късно.

В същото време изкушението да изстискате черните точки е голямо: изглежда, че сега ще премахнете „мръсотията“ и всичко ще бъде перфектно. Но това не се получава по този начин. Само след седмица кожата ще бъде същата като преди. Това е така, защото „черните точки“ не са „мръсотия“, а себум. Мастните жлези във вътрешността на кожата ще го произвеждат отново, и то много бързо.

Какво да правите с мастните нишки, ако наистина искате да ги направите по-малко забележими

Мастните нишки са напълно нормални. Те са секрет на мастната жлеза, който се намира в нейния канал. Всеки човек има филаменти в Т-зоната (с изключение на моделите на снимки, обработени с фотошоп). Те не изискват никакво лечение и е невъзможно да се отървете напълно от тях.

Мастните нишки могат да бъдат изсветлени, ако са много дразнещи. Плодовите киселини, ензимите и ретинолът ще помогнат за това . Най-често използваните киселини са салициловата, азелаиновата и бадемовата. Форматите на продуктите могат да бъдат различни: почистващ гел, тонер, пилинг тампони, ензимна пудра, почистваща пяна, серуми или кремове.

Можете да използвате това, което ви харесва най-много. Основното нещо е да не грабвате всичко наведнъж. Изберете един продукт и бъдете търпеливи: резултатът ще се появи след 6-8 седмици редовна употреба, не по-рано.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес