Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от неприятната алергична кашлица?

22 октомври 2024, 09:00 часа

Алергичната кашлица е суха, упорита, причинява дразнене в гърлото и се влошава през нощта. Това е симптом, който може да се появи, когато човек влезе в контакт с алергенно вещество, като например прах, животински косми или цветен прашец.

Отоларингологът д-р Флавио Сакае разяснява проблема с такова неазположение. https://www.tuasaude.com/tosse-alergica/

Този тип кашлица е по-често срещана през пролетта и есента. Но може да се появи и през зимата, тъй като окръжаващата човека среда е по-затворена по това време на годината, което увеличава натрупването на алергенни вещества във въздуха.

Още: Ефективен природен лек при кашлица

Симптоми на алергична кашлица

Основните характеристики, по които може да се разпознае алергичната кашлица, са следните:

- сухо и упорито кашляне;

- дразнене в гърлото;

Още: Каква е причината за появата на кашлица след хранене?

- изостряне и влошаване през нощта;

- липса на храчки или друг секрет;

- интензивно кашляне, което може да причини повръщане;

- недостиг на въздух.

Още: Защо кашлицата се изостря винаги през нощта

Освен това алергичната кашлица може да бъде придружена от други симптоми, като постоянно кихане, запушен или течащ нос, прекомерна умора или болка в синусите.

Важно е при поява на алергична кашлица да се консултирате с оториноларинголог или алерголог, за да може тя да се прецени тя и да се посочи най-подходящото лечение.

Как да потвърдите диагнозата?

Диагнозата на алергична кашлица се поставя от специалист оториноларинголог или алерголог чрез оценка на симптомите, здравословното състояние и историята на алергиите, също и посредством физически преглед.

Обикновено се препоръчва провеждането на тестове за алергия, за да се идентифицира агентът, отговорен за реакцията на организма, и по този начин да се посочи най-подходящото лечение.

Възможни причини

Алергичната кашлица се причинява от прекомерна реакция на имунната система към алергенни субстанции. Въпросното прекалено реагиране предизвиква освобождаване на хистамин в организма. Това е често срещан симптом при хора, които имат алергичен ринит, синузит, астма или сезонни алергии.

Основните алергенни вещества, които могат да причинят алергична кашлица, са:

- прах, акари или мухъл;

- растителен прашец;

- животински косми, слюнка или урина;

- цигарен дим или замърсяване на околната среда;

- хлебарки;

- химикали като хлор, почистващи продукти или парфюми.

Алергичната кашлица не е заразна, тоест не се предава от човек на човек. Въпреки това, децата на алергични родители са по-склонни да развият респираторни алергии на всеки етап от живота си и следователно е по-вероятно да страдат от упорита суха кашлица.

Какво да правим при алергична кашлица?

В случай на алергична кашлица трябва да се консултирате със специалист, който може да препоръча лечение с антихистаминови лекарства, като деслоратадин или цетиризин. Целта е да се намали освобождаването на хистамин в тялото и да се облекчат симптомите.

Освен това, лекарят може да препоръча използването на назални кортикостероиди, тъй като те бързо облекчават симптоми като хрема или запушен нос.

По време на лечението избягвайте контакт с агенти, които могат да предизвикат алергии, като например животни, килими, завеси, прах, много влажни и плесенясали места.

Пиенето на повече вода от обикновено също помага за успокояване на гърлото, намалявайки леко кашлицата.

Домашно лечение на алергична кашлица

Добро домашно лечение на суха кашлица, която е една от характеристиките на алергичната й разновидност, е ежедневното приемане на меден сироп с прополис, тъй като той ще поддържа областта на гърлото чиста и хидратирана, като по този начин ще намали честотата на кашлицата.

Друг домашен вариант е сироп от моркови и мед или сироп от риган, тъй като те имат свойства, които намаляват кашличния рефлекс, помагайки за облекчаване на сухата кашлица. Тези сиропи обаче не трябва да се използват от хора, алергични към мед, цветен прашец или прополис.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес