Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от досадните гълъби на терасата?

29 юли 2024, 13:22 часа

Защо гълъбите „гостуват“ на балкона ни?

Гълъби никога не кацат на балкони и прозорци ей просто така. Винаги има определени и конкретни причини.

1. Някой храни гълъбите, дори случайно. Например, съседите от долния етаж носят вода и храна за кучето си на балкона през лятото - а остатъците, съответно, привличат птиците.

2. На балкона ви има много боклуци, които са удобни за правене на гнезда или скриване от лошо време.

3. Близко до балкона има места, удобни за почивка на птиците. Ако сте на последния етаж, гълъбите се привличат вероятно не толкова от самата тераса, колкото от вентилационните шахти или пространството под покрива.

Как да отблъснем гълъбите?

Отблясъци (бликове)

Едно от най-простите решения за контролиране на гълъбите са бликовете: птиците мразят ярките отблясъци. За целта нарежете ленти от фолио и ги окачете да се веят на вятъра. Можете също така да залепите фолио на листове. По-добре е да купите по-здраво фолио; можете да използвате и опаковки от бонбони и шоколади.

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Компакт-дискове

Закачете на балкона стари компакт-дискове. Те ще бляскат и ще се въртят на вятъра.

Как да сплашим гълъбите?

Най-вероятно всеки ден едни и същи гълъби летят до балкона и прозорците ви, а не различни. За да обезсърчите птиците, трябва да ги сплашите. Ето как да го направите.

Вода. Поливайте гълъбите с вода.Те не обичат да са мокри: тогава им е трудно да летят. Птиците се поливат с воден пистолет или спрей, ако успеете да се приближите. Можете също така да опънете градински маркуч: единия край нахлузете върху крана, а на другия прикрепете пръскачка на балкона. Когато гълъбите накацат, отворете крана. Налага се да мокрите гълъбите повече от веднъж, докато развият условен рефлекс. Но има леко усложнение: трябва да сте си у дома, щом гълъбите кацнат. Ако си идвате единствено вечер, а те кацат по цял ​​ден, методът надали ще помогне.

Звук и ултразвук. Гълъбите не понасят тежка музика, рязко шумолене или звуци от хищни птици. Твърди се, че помага да се пускат записи на хеви-метъл, примесени с крясъка на ястреб.

Пипер

Разпръснете просо с лют червен пипер или суха горчица на балкона. След такъв деликатес гълъбите ще започнат да избягват жилището ви.

Канела

Гълъбите също не понасят миризмата на канела - смесете я с вода и полейте всички места, където кацат птиците. Можете да поръсите праха по целия балкон или перваза на прозореца.

Как завинаги да изгоним гълъбите от терасата?

Консервни кутии

Съберете старите тенекии и ги закачете на балкона. Вятърът ще ги сблъска и ще създаде неприятен шум.

Чучело на врана

Гълъбите не са приятели с враните и се страхуват от тях, което означава, че няма да кацат наблизо. В градинските магазини се продават различни пластмасови птици - врани, ястреби, бухали. Височината на такава хищна птица трябва да надвишава 0,5 м, иначе гълъбите няма да я възприемат сериозно.

Оцет

Птиците ще усетят оцета отдалеч и бързо ще променят решението си да станат ваши съседи.

Предупреждения

Не наранявайте гълъбите, освен ако не е абсолютно необходимо. Не забравяйте, че те просто търсят храна и убежище, защото са живи същества. Всяко отстраняване трябва да бъде хуманно и в съответствие със законите за защита на животните.

Никога не използвайте полиетиленов гел. При контакт този лепкав репелент може да полепне също и по перата на други птици, нарушавайки способността им да летят. Малка птица може да залепне в гела, да умре бавно и болезнено.

Не използвайте ултразвукови устройства, защото са вредни не само за гълъбите. Такива устройства може да навредят и на други птици, както и на кучета и котки. Въпреки, че едно от ултразвуковите устройства е одобрено за използване на летищата, то не е достъпно за домашна употреба.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес