Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се държим с лицемерните хора?

28 април 2022, 20:40 часа

Колкото и старателно да избърсвате праха от жилището си, винаги нещичко ще остане, да не говорим, че след процедурата веднага започва наново да се трупа прах… Също толкова безнадеждно се оказва да промениш мирогледа и навиците на лицемерен индивид, с когото си в постоянен контакт! Адекватната тактика в случая не е да го атакувате вербално, показвайки несъстоятелността на измислените историйки, а просто да си замълчите. Имайте предвид, че хората, които са свикнали да се преструват, са на първо място в негативната скала на т.нар. „лоши хора“!

Навикът на някои хора да послъгват, не означава непременно, че са лицемери. Обратното е вярно обаче, че лицемерите винаги са лъжци, представяйки се като високоморални личности. Те парадират, че са честни и с отворени към хората сърца, но зад тази маска има само духовна пустота, където няма място за понятия като честност, искреност и благонамереност… Помнете, че любим подход на лицемерите е да саботират, да слагат етикети, да съдят… Затова са безсмислени опитите с тях да се провеждат честни разговори – това би могло да доведе единствено до конфузни ситуации…

Няма да повярвате кои се оказаха най-големите лицемери в зодиака

Лицемерието в обществото

Да се избяга от лицемерието никак не е лесно, тъй като неосъзнато много хора го оправдават. Този феномен е заложен още от детските години, когато родителите вменяват на децата си, че е неоправдано да лъжат и винаги трябва да говорят истината. На възраст в интервала 10 – 13 години децата, достигайки втората фаза на моралното си развитие, се сблъскват с реалността, когато виждат, че нерядко родителите им предпочитат да излъжат „благородно“ отколкото да засегнат чувствата на партньора си, казвайки истината… Още в тийнейджърската си възраст, хората съзряват, че лицемерието прониква в обществото и се възприема като нещо напълно нормално, управляващо дори света… И все пак, без значение дали го приемат или не мнозинствата от хората разпознават кога даден индивид лицемерничи и се дистанцират от него.

Опитът да се промени един лицемер в семейството или/и на работното място е изключително трудно, защото такива хора са нечестни дори спрямо себе си. Това се отнася с особена сила и за политиците, от които зависи бъдещето на човечеството.

Може би най-често срещаният вид лицемерие е при мъжете, които държат да бъдат приети на всяка цена и да получат признание. Прибягвайки постоянно до лицемерие, те застрашават да ерозират самочувствието си. Оценете реалната си стойност и не позволявайте живота ви по никакъв начин да се определя от думите или/и действията на лицемерите около вас. Мислете за тях като за нещо преходно, което неминуемо ще престане да ви безпокои! 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес