Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се движим повече, докато сме на работа на бюро

03 февруари 2022, 16:15 часа

Работата зад бюро е много приятна, седиш си на стола по цял ден, работиш на компютър, в уютен и слънчев офис и си заобиколен от добри колеги. И това се повтаря всеки ден, по 8 часа, в продължение на месеци и години. Това обаче оставя на заден план физическата активност, защото след дълъг и изморителен ден невинаги имаме време да идем на фитнес, да потичаме в парка или да се разходим. Заседналият начин на живот неминуемо оказва влияние върху нашето здраве, появяват се болки в кръста, ставите, а вратът ни е често схванат.

Освен това липсата на движение е и предпоставка за появата на различни заболявания, като диабет, проблеми със сърцето или затлъстяване. Липсата на време за фитнес или разходки обаче, не означава, че не можете да се движите,  докато сте на работното си място. Напротив, във всяка една свободна минута, можете да правите кратки разходки в офиса или леки движения с тялото си, докато седите. Как да се движите повече, докато сте на работа? Ето и няколко идеи:

При идването ви на работа сутрин или ако трябва да отидете при свой колега на по-горния етаж, ви препоръчваме да използвате стълбите, вместо асансьора. Така, с изкачването на няколко стъпала ще раздвижите кръвта в тялото си.

За да сте по-активни и продуктивни в работата, се старайте да провеждате срещите си извън офиса. Една лека разходка с колегата ви, докато обсъждате нови проекти за фирмата ще се отрази много добре и на мисленето и на здравето ви.

Ако сте заринати с много работа и не ви остава време за почивка, то отделете време за макар и кратко раздвижване. Станете да си сипете чаша вода или идете до тоалетната или просто се изправете, за да погледнете за малко през прозореца. Правете това за 5-10 минути, през всеки час.

Намерете си и разучете упражнения, които можете да прави, докато седите зад бюрото. Това, което можете да направите е да движите краката си, като сгъвате и разгъвате коленете, можете да въртите глезените си в едната и в другата страна или ако имате възможност и място да опънете краката си напред. В интернет има много и различни идеи за това.

През обедната почивка, можете да отделите малко повече време за движение. Хапнете набързо и излезте навън да се разходите, дори и за 15-20минути.

Движете се винаги, когато имате време и възможност да го направите и ще се чувствате по-ведри и ползотворни в работата си.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес