Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаете насилника вкъщи, преди да е станало късно?

25 февруари 2022, 16:00 часа
Реклама

Домашното насилие е тема, за която малко се говори, рядко се действа и помага от институциите навреме и професионално и често се отчитат само смъртните случаи – хора, които е можело да бъдат спасени от насилника, преди да е станало късно.

По данни на неправителствени организации, насочени към защита на жени, жертви на насилие в дома си, случаите на домашно насилие са се увеличили между 80 и 100% по време на пандемията. Това прави картината у нас още по-тъжна и трагична на фона на немалкото случаи през изминалите години.

Следва да имаме предвид и че само част от случаите стават обществено достояние. Повечето тормозени жени не споделят и не търсят помощ, насилието остава скрито и заключено зад стените на дома им. В повечето случаи жертвите са жени, а насилниците – техните съпрузи, макар да има и случаи, при които съпругата упражнява насилие над мъжа си, дете – най родителите си или родители над детето, но в тези случаи то е основно вербално или свързано с неглижиране, а не толкова физическо, както е при насилието на съпрузи над жените им.

Как да разпознаете, че живеете с насилник или че човекът, с когото се каните да се обвържете, е такъв, за да се освободите от него и токсичните отношения, преди да е станало късно? И да, опитът за налагане на мнение, забраните за среща с приятели или за работа и скубането на коса също са насилие, което не следва да търпите.

8 знака, че той е насилник:

1. Опити за смазване на самочувствието чрез злобни коментари към жената, че е грозна, дебела, не става за нищо, не готви добре, не умее да се облича или да държи в обществото. Ако обичаш някого, той е най-добрият във всяко едно отношение за теб. Ако получавате забележки за начина, по който говорите, смеете се или се обличате – стойте далеч, това не е любов, заражда се насилник.

2. Опити за ограничаване на социалните контакти на жената, да не е в добри отношения със семейството си, с роднините, да няма приятели. Така тя губи подкрепата, остава сама и е принудена да търпи насилника, считайки, че няма кой да ѝ подаде ръка.

3. Опити за ограничаване на финансовата независимост на жената – тя да не работи, да е домакиня, той да я издържа – това е сценарият, с който насилникът ограничава жената, тя постепенно губи независимостта си и по-късно е принудена да търпи всичко, тъй като няма как да се погрижи за себе си и евентуално за детето или децата си.

4. Обещания за промяна, които никога не се случват, много думи, но малко дела, липса на добро отношение, похвала, нежност.

5. Опити да прехвърли насилникът вината върху половинката си, обвинявайки нея, че го е предизвикала, направила е нещо, с което да заслужи насилието.

6. Физически контакт и интимност без позволение и когато дамата е казала, че точно сега не ѝ е до това.

7. Усещане, че раздяла е възможна само ако мъжът я пожелае. Жената няма право на избор.

8. Ежедневните разговори по обикновени теми или при проблем винаги прерастват в скандали, за които като виновна е сочена винаги жената и никога насилникът.

Най-добрият начин да се спасите от връзка с насилник е да откриете ранните сигнали и да не я започвате или да я прекратите веднага. Всъщност никога не е късно да го направите. Независимо колко деца имате или на колко сте години. Заслужавате щастие.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес