Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем истинския червен градински домат на пазара?

01 юли 2024, 10:44 часа

Безвкусна ли е лятната ви салата от домати? Вероятно сте попаднали на продукция, узряла не под слънчевите лъчи, а някъде зад граница по време на транспорта или из складовете. За да се насладите на вкус и аромат, връщащи ви в детството и градината на баба, опитайте червен градински домат – впечатляващ сорт от многото, които се предлагат на пазара у нас.

Реклама

Как обаче да сте сигурни, че доматите, които купувате, са именно сорт „червен градински домат“? За да ви помогнем да не ставате жертва на нелоялна търговска практика и да закупите домати, които само се наричат червен градински домат, но нямат нищо общо с вкусния български сорт, събрахме за вас отличителните черти, по които да познаете откъснати червените градински домат там – на щанда или в касетките на пазара, където е невъзможно да се уверите в дебелото стъбло и мощното развитие, които отличават и правят лесни за разпознаване вкусните и полезни изкушения от сорт червен градински домат.

Как да разпознаем истинския червен градински домат?

Ако се притеснявате да не станете жертва на търговски трикове и нелоялни практики, важно е да може да разпознавате сорта, които желаете да закупите. За опитните градинари и отглеждащите домати в градината си е лесно да разпознаят даден сорт по стъблото, листата и плодовете му, но как ние като потребители да се уверим, че доматите, които закупуваме, са имено червен градински домат? Няколко отличителни характеристики на сорта „червен градински домат“ ще помогнат за целта.

Най-добрите сортове домати за невероятен вкус и добра реколта

-          Големина на плода

Доматите от сорта „червен градински домат“ се отличават с големите си размери. Обикновено един-единствен домат тежи от половин килограм до 800-900 грама, като не са изключение и плодовете, достигащи до впечатляващите килограм и половина, ако се отглеждат при нужните условия и с нужното внимание. Именно големият размер е първата визуална характеристика и най-лесният начин за разпознаване на този сорт домати. За да се уверите още веднъж, че доматите са именно от този сорт, потърсете оребряване в горната им част. При червените градински домати има видимо и ясно разпознаваемо силно оребряване.

-          Вкус

Няма как, веднъж опитали червен градински домат, да забравите вкуса. Плътни, месести, неустоимо вкусни, тези домати ви връщат в детството и градината, в която за първи път сте ги вкусили. Вкусът наистина е автентичен и силно разпознаваем, но признаваме, че няма как да вкусите, преди да закупите, докато визията и големината на доматите ви помагат да разпознаете сорта и да направите избор преди покупка.

-          Аромат

Ароматът на доматите от този сорт е наситен, неустоим, усеща се осезаемо и няма нужда да докосвате носа си до него или да притежавате силно обоняние, за да го усетите.

-          Сочност

Доматите от сорта са изключително сочни, като сочността също помага да разпознаете червения градински домат от други едри сортове, но за целта трябва да закупите, разрежете домат, докато големият размер и ароматът ще ви ориентират още в магазина и още, докато правите избор кои доматите да закупите.

-          Кога се предлага на пазара сортът също може да ви помогне да го разпознаете. Червен градински домат е средно ранен до късен сорт. Ако го срещнете сред първите домати, тоест ако се предлага с ранните сортове, то следва да с запитате дали това е търсеният и желан от вас червен градински домат.

Най-вкусните сортове домати

Защо българският червен градински домат е толкова вкусен?

Спор няма, че родните домати са по-вкусни от тези на съседните ни страни. Това се дължи на климата у нас според запознатите. Специалистите подчертават, че автентичният и неустоим сладко-кисел вкус на българските домати се дължи на топлото време и обилните дъждове през май, които спомагат плодовете да узреят хубаво и да добият именно тези характеристики, които допринасят за магията на българския домат, правеща го неповторим.

У нас са оптимални и средната влажност на въздуха и съотношението между ниски и високи температури в рамките на денонощието, което прави страната ни рай за доматите. Южните части на страната предлагат по-добри условия за отглеждане на домати, но и тези, отгледани на север, са достатъчно вкусни и притежават характерните за българските домати отличителни черти.

Употреба на червен градински домат

Неустоимите му вкус и аромат правят представителите на този сорт изключително подходящи за салати, а сочността – за приготвяне на доматени сосове и пюрета. Каквото и приложение на червения градински домат да изберете, няма да съжалявате.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес