Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем кой бушон за какво е вкъщи?

30 ноември 2023, 15:00 часа

Един от основните проблеми, свързани с електрическата инсталация в дома, е, че масово собствениците на жилища не са информирани кой бушон за какво е. Проблемът се дължи най-често на факта, че специалистите и професионалистите, приключвайки работата си по инсталацията, не информират собствениците кой бушон за какво е, както и на незаинтересуваността на самите собственици, които рядко задават този въпрос на майстора в дома си.

Обикновено въпросът излиза на дневен ред, когато има проблем с инсталацията в жилището, паднали предпазители или неработещи уреди заради липса на захранване на даден контакт. Едва тогава потребителите се чудят кой бушон за какво е и как да постъпят, за да не се налага да чакат майстор няколко дни на тъмно. Ситуацията се усложнява и от наличието на стара инсталация в голяма част от жилищата, които са строени преди много години и не са претърпели ремонт на инсталацията.

Част от старите жилища все още са със старите бушони с жички, специалистите, правили тяхната инсталация, или вече не практикуват, или не са между живите, които поражда допълнителни трудности – собствениците не могат просто да се обърнат към майстора за помощ или поне да почерпят информация от него и да им отговори кой бушон за какво е.

Как да разберем кой бушон за какво е вкъщи – лесни идеи за непрофесионалисти

Не очакваме да имате специално защитно облекло или техника, с която да може да откриете тази информация професионално и безопасно. Тъй като се предполага, че сте неспециалисти, както и че е възможно дама също да се нуждае от информация по казуса, ще ви представим лесен и елементарен начин за проверка, достъпен за всички. Ще ви е нужна само една електрическа нощна лампа с удължител, която да може да включвате поетапно във всеки контакт вкъщи и да я виждате, както сте застанали при таблото.

Трябва ли да изключваме климатика, когато не сме у дома

В случая разглеждаме съвременно и модерно табло с автоматични прекъсвачи, а не с бушони с жички, макар да е един и същи принципът и да може да използвате този метод и за най-старата инсталация в старите жилища. Ето какво да направите стъпка по стъпка:

1.       За да ви е по-лесно и за да може бързо и сигурно да опишете и запаметите кой бушон за какво е, номерирайте всички контакти в дома си от 1 до колкото е техният брой – примерно до 30 със самозалепващо етикетче върху всеки от тях. Направете същия брой етикетчета от 1 до 30, които ще ви трябват за бушоните, но не ги отлепвайте.

2.       Включете лампата в контакт номер 1 и започнете да изключвате – да сваляте – един по един бушоните. В момента, в който лампата изгасне, вие ще знаете, че именно това е бушонът за този контакт.

3.       Запишете информацията, за да не се чудите отново по-късно кой бушон за какво е в дома ви. В момента, в който установите кой бушон е за контакт номер 1, залепете под този бушон етикета с номер 1. Така винаги ще знаете на мига кой бушон за какво е в дома ви.

4.       Преместете лампата на контакт номер 2 и повторете свалянето на предпазител след предпазител. Не пропускайте да залепите под бушона етикета с номер 2, когато откриете кой е.

10 правила за безопасност през отоплителния сезон

5.       Продължете така до последния контакт.

6.       За да сте сигурни, че етикетите няма да изпадат от бушоните, както и че дори това да се случи, трудът ви няма да е заличен и загубен, вземете тефтер и химикал и застанете пред таблото. От ляво на дясно запишете всички бушони в тефтера и срещу всеки впишете всички номера на контакти, които захранва.

7.       Ако не сте със съвременна инсталация, не се притеснявайте. Начинът за проверка е същият, просто трябва да отвивате бушоните, а не да сваляте прекъсвачи, което е малко по-времеемко и досадно.

8.       Ако нямате възможност да виждате лампата включена в контакт през 3 стаи от таблото дали изгасва, а сте сами в дома и няма кой да ви помогне, не е нужно да ходите до нея няколко пъти след всеки изключен бушон. Проявете хитрост и заменете лампата с уред, който издава шум – като прахосмукачката например. Включете я и започнете да сваляте предпазителите. Със сигурност ще я чуете, когато спре, и ще разберете, че именно това е бушонът за контакта, който ви вълнува.

Бъдете предпазливи и никога не рискувайте, ако не разбирате какво правите, или ако има проблем с таблото като цяло. Електрическата енергия е изключително опасна, внимавайте.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес