Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем дали слънчевите очила ни защитават?

15 юни 2023, 13:44 часа

Когато става въпрос за слънчеви очила, е важно да се уверим, че те осигуряват подходяща защита на очите ни. Слънчевите очила не само придават стил на облеклото ни, но и предпазват очите ни от вредното ултравиолетово (UV) лъчение и намаляват отблясъците. Ето няколко ключови фактора, които трябва да вземете предвид, за да определите дали слънчевите очила осигуряват достатъчна защита:

UV защита

Основната цел на слънчевите очила е да предпазват очите ни от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Търсете слънчеви очила, които осигуряват 100% защита срещу UVA и UVB лъчи. Тази информация обикновено е посочена на етикета или в описанието на продукта. Слънчевите очила със защита от UV 400 са добър избор, тъй като те блокират вълните с дължина до 400 нанометра.

Носите ли слънчеви очила? Това е времето на деня, в което не трябва да го правите!

Цвят на лещите

Въпреки че цветът на лещите не е задължително да показва защитата от UV лъчи, той може да повлияе на това колко добре възприемате контраста и цветовете. Изберете слънчеви очила с лещи, които предлагат неутрални сиви, кафяви или зелени оттенъци.

Тези цветове осигуряват добра яснота и намаляват отблясъците, без да изкривяват възприемането на цветовете.
Прилягане и покритие: Правилното прилягане и покритие са от решаващо значение за оптималната защита на очите. Слънчевите очила трябва да прилягат удобно на лицето ви и да покриват изцяло очите ви, включително и зоната около тях. Обгръщащите очила са особено ефективни за блокиране на периферното ултравиолетово лъчение, което намалява риска от свързани със слънцето очни проблеми.

Поляризация

Поляризираните слънчеви очила имат за цел да намалят отблясъците, особено от отразяващи повърхности като вода, сняг или лъскави повърхности. Въпреки че поляризацията не влияе пряко върху защитата от UV лъчи, тя може да подобри зрителния комфорт и яснотата, което я прави желана характеристика.

Качество и марка

Търсете слънчеви очила от реномирани марки, които спазват индустриалните стандарти за UV защита. Признатите марки често инвестират в изследвания и технологии, за да гарантират, че продуктите им предлагат адекватна защита. Помислете за закупуване на слънчеви очила от оптични магазини или оторизирани търговци на дребно, за да се гарантира автентичността им.

Топ модели слънчеви очила на знаменитостите през 2023

Усещания за очите

Макар и да не е безпогрешен метод, собствените ви очи могат да предоставят някои показатели за UV защита. Когато носите слънчеви очила, трябва да се чувствате по-комфортно на ярка слънчева светлина. Очите ви не трябва да се напрягат или да се чувстват уморени, а отблясъците трябва да намалеят и да се подобри яснотата на зрението.

Не забравяйте, че слънчевите очила не са предназначени само за слънчеви дни; ултравиолетовата радиация може да проникне през облаци и отразяващи повърхности. Постоянното носене на слънчеви очила, дори и в облачни дни, помага да защитите очите си в дългосрочен план.

За да сте сигурни, че слънчевите ви очила осигуряват адекватна защита, е препоръчително да се консултирате с оптометрист или оптик. Те могат да ви насочат при избора на подходящи слънчеви очила въз основа на индивидуалните ви нужди и да ви помогнат да определите дали настоящите ви слънчеви очила осигуряват достатъчна защита.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес