Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем дали слънчевите очила имат защита?

29 август 2023, 09:44 часа

Преди да купите слънчеви очила, можете да погледнете маркировките (отзад на очилата) или да проучите информацията в паспорта на продукта. Там трябва да бъде посочена степента на защита на UV филтъра.

Как да тестваме очилата за UV защита?

Защо хората обикновено купуват слънчеви очила? Разбира се, те могат да се считат за стилен аксесоар, но тяхната основна и оригинална функция е да предпазват очите ви от вредното въздействие на слънчевата светлина. В този случай най-важните параметри са защитата от UV спектъра на слънчевата светлина и поляризацията (отделяне на интензивна светлина и отблясъци).

Как да разберем дали слънчевите очила имат защита?

Най-точният и лесен начин да проверите вашите очила за UV защита. Най-добре е да проверите очилата си за способността им да филтрират ултравиолетовите лъчи още при покупката. В този случай всичко, което трябва да направите, е да поискате от консултант тази услуга. В сериозните магазини винаги има специално устройство - спектрометър, който в резултат на проверка на очила на екрана показва максималната дължина на ултравиолетовите вълни, които не могат да пропуснат.

Освен това, ако върху очилата или в описанието към тях има маркировка UV400, няма да е излишно да проверите дали наистина имат обявеното ниво на защита. Някои производители на слънчеви очила, особено когато става въпрос за копия с ниско качество и неясни евтини марки, могат умишлено да завишават качествата им, за да ги направят по-привлекателни за покупка.

Как да изберем безопасни за очите слънчеви очила?

Може да се изненадате много, ако решите да тествате очилата си за UV. В някои продукти (и не само в евтини) защитата може да липсва изобщо или да бъде минимална. В други най-често се среща 95% защита, която трябва да отговаря на маркировката UV380 - опция, която е доста безопасна за очите, но не достига идеалната (400 nm UV филтриране).

Във всеки случай, като се има предвид простотата и бързината на проверката, струва си да се възползвате от тази възможност, за да сте сигурни, че закупеният аксесоар отговаря на декларираните от производителя свойства, както и на вашите изисквания и надежди.

Как да проверите очилата за UV защита без специални устройства?

Тестването на очила за UV у дома не е достатъчно лесно, тъй като по дефиниция не може да се види с просто око (ултравиолетовото лъчение се намира в диапазона между рентгеновия и видимия спектър). Феноменът фотолуминесценция може да помогне за това - способността на някои материали да светят, когато ултравиолетовите лъчи са насочени към тях. При подходящи условия близкият ултравиолетов диапазон може да се трансформира във видимия спектър на радиация при отражение от луминесцентни материали.

За да проверите слънчевите очила за UV светлина, ще ви трябва UV фенерче (или ключодържател за проверка на автентичността на банкнотите) и нещо с луминесцентни свойства (химикал, маркер, стикери и др.). Експериментът ще се състои от две доста прости стъпки:

Уверете се в луминисцентните способности на избрания материал или надписа, нанесен с маркер / химикал, което означава просто да ги осветите с ултравиолетово фенерче и да видите характерен блясък.

Ако искате истински слънчеви очила - ето как да ги познаете

Направете същото, като насочите лъча на фенерчето през стъклата на очилата, които трябва да се проверят за ултравиолетова светлина.

Ако стъклата имат добро ниво на защита срещу ултравиолетово лъчение, луминесцентните свойства (светене) няма да се появят или ще бъдат минимални. Разбира се, няма да работи да проверите UV400 пред вас или не, но можете да получите обща представа за защитните свойства на очилата.

Ако нямате ултравиолетово фенерче и неща с луминесцентни свойства, има само един много неточен, но все пак вариант да проверите слънчевите очила - ходете с тях няколко дни на силно слънце. Ако в резултат на това лицето потъмнява и кожата под очите остава светла, тогава все още има някаква защита от UV лъчи.

Но това е краен случай. И така, разбира се, препоръчваме, когато купувате, веднага в магазина да проверите слънчевите очила за ултравиолетови лъчи с помощта на спектрометър, за да премахнете всички възможни съмнения.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес