Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнете сивата коса без боядисване?

23 юли 2024, 17:07 часа

Появата на първия сив косъм е неприятно събитие. За съжаление този процес засяга не само възрастните хора, но и съвсем млади. Как да премахнете трайно сивата коса у дома? Съществуват прости рецепти, които са изпитани във времето.

Защо се появява сива коса?

Към основните причини за появата на сива коса може да се причисли намаляването на производството на пигмент в човешкия организъм. В допълнение към намаляването на синтеза на пигмент се наблюдава промяна в структурата на косъма. Комбинирането на тези два фактора води до обезцветяване на косменото стъбло. Сложният механизъм на посивяване зависи и от наследствения фактор.

Природата програмира този процес за определена възраст. При всеки човек той е различен. Провокиране на ранната поява на сива коса могат да предизвикат наследствени заболявания, неправилен начин на живот.

Бяла коса: Какво казва за здравето ви?

Как да премахнете сивата коса без боядисване?

Възможно е да направите това, ако процесът е започнал наскоро. Когато сивият косъм е обхванал по-голямата част от косата, с помощта на народната медицина резултатът е трудно постижим, но си струва да се опита. За да направите това, трябва да коригирате начина си на живот:

- да осигурите подходяща грижа за косата (както у дома, така и в салона);

- да въведете в ежедневната си диета продукти, богати на цинк, мед и витамини от група В;

- да се отървете от лошите си навици;

- въведете правило да спите поне 8 часа, като заспивате не по-късно от 23:00 ч.

Съветите са прости, но ефективни. Следването им ще стимулира производството на пигмент, като забави промяната в структурата на косъма. Това ще доведе до положителен резултат и цветът ще започне да се възстановява. Не забравяйте едновременно да прилагате домашни средства за грижа и възстановяване.

Възстановяването на цвета на косата не е лесен и енергоемък процес. Той изисква търпение и последователност. С постоянното използване на народни средства резултатът ще бъде положителен. Ако нещо се обърка, консултирайте се с трихолог.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес