Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем миризмата на влага у дома?

18 юни 2023, 17:22 часа

За да премахнете миризмата на влага у дома, ето няколко стъпки, които е препоръчително да предприемете:

Идентифицирайте и отстранете източника на влагата

Първата стъпка е да идентифицирате и отстраните източника на влагата. Тя може да се дължи на течаща тръба, повреден покрив, лоша вентилация или проникване на вода. Отстраняването на първопричината е от съществено значение за предотвратяване на по-нататъшна влага и свързаните с нея миризми.

Увеличете вентилацията

Подобряването на циркулацията на въздуха е от решаващо значение за намаляване на влагата и премахване на миризмите. Отворете прозорците и вратите, за да позволите на свежия въздух да циркулира в цялата къща. Можете също така да използвате вентилатори или изсушители, за да стимулирате движението на въздуха и да намалите нивата на влажност.

Премахване на мухъла и плесените

Влажната среда често насърчава развитието на мухъл и плесени, които допринасят за неприятни миризми. Почистете всички видими плесени или мухъл с разтвор от вода и мек почистващ препарат. Използвайте четка или гъба за почистване, за да отстраните образуванието от повърхностите, и се уверете, че след това мястото е добре подсушено.

Как да се справим с влагата у дома – забравете за проблема

Използвайте естествени дезодоранти

Няколко естествени вещества могат да помогнат за абсорбиране на миризмите и освежаване на въздуха. Поставете купички с активен въглен, сода за хляб или бял оцет на местата, където има влага. Тези материали могат да абсорбират влагата и да неутрализират миризмите с течение на времето. Не забравяйте да ги подменяте или освежавате периодично.

Почиствайте килимите, тапицерията и тъканите

Влагата може да се просмуче в килимите, тапицерията и други тъкани, причинявайки дълготрайни миризми. Почиствайте тези предмети старателно, като използвате подходящи методи за почистване. Почистването с пара е особено ефективно за отстраняване на дълбоко вкоренени миризми. Ако е необходимо, помислете за професионални услуги за почистване.

Незабавно изсушете мокрите предмети

Ако имате влажни или мокри предмети, като дрехи, кърпи или килими, уверете се, че те са изсушени незабавно. Окачването им навън на слънце може да помогне за премахване на влагата и да предотврати появата на миризми на мухъл.

Поддържайте подходящи нива на влажност

Прекомерната влажност може да допринесе за появата на влага и миризми. Използвайте хигрометър, за да следите нивата на влажност в дома си. В идеалния случай влажността трябва да се поддържа под 50 %. Ако тя е постоянно по-висока, помислете за използване на изсушител, за да премахнете излишната влага от въздуха.

От миналата зима не съм усещал влага вкъщи, ето какво направих

Проверете и почистете въздуховодите

Понякога миризмите на влага могат да се задържат във въздуховодите на дома ви. Направете професионална проверка и почистване на въздуховодите, за да отстраните натрупания прах, отломки или мухъл, които може да допринасят за миризмата.

Пребоядисайте засегнатите повърхности

В тежки случаи миризмата може да е проникнала в стените, таваните или други повърхности. Пребоядисването или пребоядисването на тези зони може да помогне за запечатване на всички останали миризми и да осигури свежа и чиста повърхност.

Поддържайте редовни процедури за почистване

Редовното почистване и поддръжка могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на влага и миризми. Поддържайте дома си чист, сух и добре проветрен, за да сведете до минимум вероятността от връщане на влажни миризми.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес