Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да повишим самочувствието си: 9 важни стъпки, които ще променят живота ви

01 юли 2024, 09:22 часа

Според психолозите хората с адекватна и дори леко завишена самооценка са по-успешни в живота. Как да бъдете сред тях?

Реклама

Външният вид, уменията, способностите, постиженията, добродетелите, чертите на характера - от всичко това, подобно на пъзел, се формира самооценката ни.

Ако всичко със самооценката е наред, дори неуспехите ще се преживяват конструктивно, без да се изпада в тревога или депресия, обяснява психологът, автор на терапевтични коучинг програми, насочени към развитието на личността и взаимоотношенията Дария Шарова.

"Аз съм зле и не мога да направя нищо".

Според психоложката самооценката ни се влияе от три основни фактора. На първо място това са нагласите, които идват от детството - не само от родителите, но и от учителите, други значими възрастни и дори съученици. От значение е как те са реагирали на вашите действия, постижения и провали.

"Ако в училище са ви се карали за двойките, а не са ви хвалели за петиците, мозъкът ви започва да се фокусира само върху неуспехите: "Не мога да направя нищо, не съм добър в нищо." Ако, напротив, са ви хвалели за постиженията и са ви подкрепяли по време на неуспехите, това подхранва убеждението, че всичко ще се получи.

Вторият фактор е личният опит. Да, животът не е път от розови листенца, има и тръни по пътя. Но как реагирате, когато нещо не се получи от първия път? Понякога сте убедени в собствената си безполезност. И самочувствието ви страда от това.

Третият момент, който разваля всичко, е сравнението с някой известен, талантлив и значим. Какво, вие нямате собствени достойнства, помнят ви само по подобие? Как да повярвате в себе си след такова нещо.

Експертни съвети за по-високо самочувствие

Как да повишим самооценката си - 9 важни стъпки

1. Отделете своето отношение от отношението на другите хора

Сигурни ли сте, че имате много отрицателни качества? Изпишете ги всички! Сега внимателно препрочетете този впечатляващ списък и се опитайте да си спомните защо имате такова мнение за себе си.

Кой все пак ви е набил в главата, че сте нерешителен, бавен, мързелив, неуспешен, непривлекателен, неатрактивен човек? Сами ли вярвате в това или сте приели "етикета", който ви е поставен, и сте се съобразили с него? Имало ли е ситуации, които наистина са потвърдили тези нагласи? Като си отговорите на тези 3 въпроса, почти сигурно ще се изненадате колко много несигурността ви не съответства на действителността.

2. Развивайте умения за общуване

Научете се да отстоявате своите граници и интереси. Общувайте с позитивни хора. Обградете се с хора, които ви подкрепят, вдъхновяват, приемат ви такива, каквито сте.

3. Практикувайте самоприемане

Самоприемането е, когато ясно разбирате областите на своето развитие и сила", казва психологът. - И не само разбирате, но и знаете как да ги използвате в зависимост от ситуацията.

Експертът съветва да напишете силните си страни и да ги подкрепите с аргументи. Например: „Страхувам се да говоря пред голяма аудитория, но веднъж защитих блестящо един доклад.“
Така ще видите колко много сили и талант имате в себе си, за които понякога забравяте.

4. Поставяйте си нови цели и задачи

Те са тези, които ви позволяват да се движите, да се развивате, да растете. След като постигнете целта си, ще получите мощен тласък на самочувствието. И тук това е много важно.

5. Не обезценявайте постиженията си

Всички обичаме да сме скромни: "О, това не ми струваше нищо". Но не и този път! Положили сте усилия и сега трябва да ги оцените: какво е било направено например преди година, какви сте днес. Не забравяйте да запишете всичко: когато поставите постиженията си на хартия, ще имате основа за самооценка.

6. Не се сравнявайте с другите

За какво си мислите, когато видите нечий чужд "успешен успех" в социалните мрежи? Опитвате ли се да разберете защо нямате същия? Но не знаете какъв път вече е извървял човекът, от колко време върви и какво се крие "зад кулисите".

Сега сте в началото на своето уникално пътешествие. Сравнението ще унищожи самочувствието ви и няма да ви помогне да се изкачите от тази дупка.

5 начина да повишите самочувствието си

7. Позволете на себе си (и на другите) да бъдете неидеални

Никой не е съвършен - това е важно да се осъзнае. Когато успеете да приемете този факт, ще спрете да очаквате от другите хора това, което те не могат да ви дадат. Това означава, че няма да има недоволство, няма да се питате за себе си - какво не е наред? Всичко е наред, нищо не е наред с вас - вие нямате нищо общо с това. Просто житейската позиция на даден човек се различава от вашата. И това не е причина да се унижавате.

8. Занимавайте се със спорт

Съществуват два аргумента в полза на физическата активност. Първо, за да укрепите имунитета и да получите своята доза хормони на щастието. Второ, за да се любувате на отражението си в огледалото и да се убедите в своята уникалност.

9. Погрижете се за себе си

Правете неща, които са ви приятни - именно това е важно за самочувствието. Искате да отидете на изложба? Отидете! Искате да си купите мек и удобен матрак? Ние сме за това! Също така не забравяйте да казвате хубави неща за себе си, за да поддържате стойността си в собствените си очи.

"Когато направите пълен одит на себе си, ще видите колко сте красиви и силни. И това ще бъде най-добрата пътна карта за изграждане на самооценката ви."

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес