Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подобрите и притъпите горчивия вкус на брюкселското зеле

23 март 2022, 18:15 часа

Брюкселското зеле е изключително полезен миниатюрен вид зеле с редица полезни вещества и свойства, но поради нестандартния си по-горчив вкус не е сред любимците на преобладаващото население. Възможно е обаче този едновременно горчив, солен, пикантен вкус да бъде потушен и да се подправи по правилен начин. Ето няколко съвета как да го приготвяте, за да може едновременно с подобрения вкус да се възползвате максимално и от полезните свойства на брюкселското зеле. Вижте в следващите редове:

Винаги купувайте прясно зеле

За да успеете да потушите горчивината е необходимо брюкселското зеле да е възможно най-прясно, защото колкото по-старо е, толкова повече ще нагарча.

Премахнете най-външните листа

Нагарчането на брюкселското зеле произхожда най-вече от външните му листа, затова преди да започнете приготвянето му, отделете най-горните листа. Те и без това в повечето случаи са поувехнали.

Бланширайте зелето в подсолена вода

С този метод освен да премахнете значителна част от горчивината на зелето, ще му придадете и по-мека текстура, тъй като то е твърдо. Бланширайте го отделно от други продукти, защото в повечето случаи останалите зеленчуци са готови, а зелето остава полусурово. Бланширането ви помага за по-лесно и вкусно приготвяне на различни рецепти с брюкселско зеле.

Приготвяйте го на по-високи градуси

Приготвянето му на по-висока температура ще доведе до карамелизиране на захарите и въглехидратите в зелето, а това отново ще премахне горчивината във вкуса му.

Подправяйте с различни подправки и мазнина

За да подобрите вкуса на зелето и да потушите нагарчането, използвайте разнообразни подправки. Например пикантните подправки ще неутрализират горчивината, както и мазнините и киселините. Ако добавите някои от любимите си подправки почти няма да усещате неприятното нагарчане.

Добавете щипка сладост

В много от рецептите в интернет ще забележите, че се добавят мед или захар към зелето. Това е така, защото, както обяснихме по-горе, карамелизирането на захарите и въглехидратите в зелето ще направи вкуса му по-сладък и текстурата му по-мека.

Не варете прекалено дълго време

Брюкселското зеле не бива да се бланшира за прекалено дълго време, процесът обикновено трае от няколко секунди до максимум 2 минути. Ако решите да варите брюкселското зеле за повече време, трябва да сте подготвени, че вкусът му ще е още по-горчив, тъй като самото сваряване засилва естествените вкусове на зелето. Ако все още се опитвате да свикнете с този вкус и тепърва добавяте брюкселското зеле към менюто си, по-добре избягвайте да го варите, а разгледайте рецепти с други начини на приготвяне.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес