Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите листата на стайните растения?

31 май 2024, 09:44 часа
Реклама

Както всичко останало в къщата, стайните растения могат да се запрашат. Цялото това натрупване може да попречи на растенията да функционират правилно и да ги лиши от техния органичен, жизнен вид.

Почистването листата на растенията ги прави по-здрави

Слоят прах върху растенията и повърхността на листата им не пропускат толкова много слънчева светлина. В резултат на това растението няма да може да фотосинтезира толкова ефективно. Фотосинтезата е отговорна за производството на хлорофил и помага на стайните растения във всички техни процеси, от абсорбирането на влага до преноса на енергия. С по-малко възможности за фотосинтеза, стайните растения ще бъдат по-малко ефективни като цяло и здравето им ще пострада. Когато почиствате листата на стайните растения, пропускате повече подхранваща слънчева светлина - това е като да избършете мръсотия от прозорец.

Почистете листата на стайните растения

Ще се изненадате колко много прах може да притъпи естествения яркозелен цвят на вашите растения. Просто избършете с мека кърпа или внимателно напръскайте с вода, за да изглеждат по-блестящи.

Защо почистването и пръскането на листата на цветята е важно?

Чистите растения могат да освежат въздуха по-ефективно

Стайните растения абсорбират CO2 и отделят кислород през порите на листата си. Прашните, гнили или мръсни листа просто не могат да абсорбират толкова CO2 или да отделят толкова кислород във въздуха. Това ще повлияе на здравето на растенията и качеството на въздуха. Опрашването или измиването на вашите растения може да помогне значително за подобряване на здравето и качеството на въздуха!

Как да почистите листата на растенията и да ги накарате да блестят?

Има няколко начина за почистване на стайни растения. За особено мръсни листа опитайте малко сапун с около ¼ супена лъжица препарат за съдове на 1 литър вода. Имайте предвид, че не всички стайни растения са подходящи за мъгла или пръскане. Вместо това някои трябва да бъдат избърсани или изчеткани.

Потопете растенията във вода

Как да почистите листата чрез потапяне на растения във вода

Някои стайни растения са достатъчно издръжливи, за да издържат на потапяне във вода. Това е един от най-бързите начини да почистите вашите зелени приятели и техните листа: просто напълнете кофа с прясна вода. Поливайте стайното си растение, за да запазите почвата. След това използвайте ръката си, за да подпрете растението и почвата му, като го потопите във вода отгоре надолу. Внимателно го завъртете, докато мръсотията и пяната се отмият. Оставете растението да изсъхне малко, преди да го поставите отново изправено. Този метод трябва да се използва само при видове, които го понасят, в противен случай листата им може да се счупят.

Как да почистите листата на растенията чрез душ

Можете също да използвате директно спрей, това гарантира, че стъблата и листата няма да се огъват или счупват. Уверете се, че вашите стайни растения могат да изсъхнат бързо след душ.

Направете това и ще забравите за праха по листата на растенията

Напръскайте растенията в кухненската мивка

Един от начините за миене на стайни растения е в кухненската мивка. В сравнение с душа е много по-лесно да контролирате налягането и температурата на водата, както и да държите клапите, така че да не се счупят.

Как да почистите листата на растенията от прах

Има няколко стайни растения с листа, които са чувствителни към влага. Когато листата им се намокрят, те могат да бъдат оцветени, плесенясали и белези. Вместо това трябва да почистите праха от тези растения.

Африканска теменужка. Вярно е, че африканските теменужки са свикнали с тропическите гори, но те също така получават много сянка от короната, което им позволява да останат относително сухи, докато листата им абсорбират влагата. Когато африканските теменужки се намокрят, те бързо се нараняват.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес