Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите дървените подове без химикали

01 юли 2024, 06:10 часа
Реклама

Ако се чудите как да почиствате дървените подове, така че да изглеждат красиви и да запазят блясъка си с години, ключът е да ги почиствате често и методично. В края на краищата подовете са подложени на най-значителното износване в домовете ни. Помислете за всичкия прах, мръсотия, боклуци и замърсявания, внесени отвън или натрупани в къщата.

Още: Безкабелни срещу прахосмукачки с кабел: Кое всъщност си струва да се купи

Ако позволите дървените подове да се замърсят прекалено много, това не само е неприятно и нехигиенично, но и може да повреди самото дърво, което е скъпо за ремонт, пребоядисване или в най-лошия случай за подмяна. Като почиствате редовно подовете от твърда дървесина само с няколко инструмента и естествени продукти, те могат да издържат по-дълго. Следвайте тези съвети за естествено почистване на подове от твърда дървесина.

Колко често да почиствате подове от твърда дървесина

Почиствайте подовете от твърда дървесина няколко пъти седмично. Веднъж месечно (или по-често, ако е необходимо) почиствайте подовете си с моп за подове, за да почистите дървото в дълбочина и да му придадете блясък. За да избегнете разочарование и допълнителна работа, изберете подходящо време за почистване. Най-доброто време е, когато движението на хора е минимално, например когато всички са излезли от къщи.

Специалистите предлагат бързи редовни почиствания няколко пъти седмично, за да не се замърсяват твърде много подовете: "Най-добрият начин за почистване на подове от твърда дървесина е да използвате микрофибърен моп, за да отстраните праха, мръсотията и всякакви други частици, които са попаднали в дома ви. Микрофибърният моп няма да надраска подовете ви, както това може да се случи с някои почистващи машини."

Съображения, преди да започнете

Проверете дали подовете са херметизирани

Преди да почистите подовете от твърда дървесина, е важно да знаете какъв тип покритие е било нанесено на подовата настилка. Запечатан ли е подът с полиуретаново покритие? Ако на повърхността се задържа капка вода, значи подът е запечатан и може да се почиства с разтвор на водна основа или с парочистачки.

Ако капката вода се абсорбира бързо, значи уплътнителят е износен или никога не е бил нанасян. Ако подът не е запечатан, трябва да се ограничи количеството вода, използвано за почистване. "Когато трябва да направите по-дълбоко почистване, използвайте влажна микрофибърна кърпа (при необходимост) и веднага подсушете със суха микрофибърна кърпа", казват експерти.

Инвестирайте в качествена прахосмукачка

Ако в дома ви има много дървени подове, може би ще искате да инвестирате в безжична прахосмукачка за дървени подове.

Ако в дома ви има кучета или котки, потърсете прахосмукачка за косми от домашни любимци, която е подходяща и за подове от твърда дървесина. За тези, които търсят нещо по-удобно за използване без участие на ръцете, прахосмукачка-робот, предназначена за почистване както на твърди повърхности, така и на килими, е добър избор.

Какво ви е необходимо:

За почистване с оцет

  • Сух микрофибърен моп за прах
  • Метла или прахосмукачка
  • Голяма кофа
  • Дестилиран бял оцет
  • Мокър моп от микрофибър
  • Почистване на пукнатини

  • Купа или малка кофа
  • Дестилиран бял оцет
  • Четка за зъби с мек косъм
  • Микрофибърна кърпа
  • Ръчна прахосмукачка или прахосмукачка с инструмент за почистване на процепи
  • Почистване на боя върху подове

  • Малка купа
  • Течност за миене на съдове
  • Кърпи за почистване
  • Шпакла от твърда пластмаса или стара кредитна карта
  • Изопропилов алкохол (за търкане)
  • Лимонов сок
  • Четка за зъби с мек косъм или неабразивна четка за почистване
  • Сешоар или топлинен пистолет
  • Препарат за отстраняване на боя на цитрусова основа
  • Как да почистваме подове от твърда дървесина с оцет

    Стъпка 1: Разчистете безпорядъка, мръсотията и отпадъците

    Винаги започвайте почистването на пода, като вдигнете безпорядъка и отстраните от него дребни предмети, като например килими. Това ще помогне за по-бързо и по-лесно почистване.

    След това отстранете праха и замърсяванията. Можете да използвате метла или прахосмукачка, за да изчистите остатъците. Но най-добрият избор е микрофибърен моп за прах. Влакната на мопа привличат и улавят мръсотията, а след това можете да хвърлите главата на мопа в пералнята, така че всеки път да имате чист моп.

    Стъпка 2: Забъркайте почистващ разтвор

    В голяма кофа или мивка смесете 1 литър вода с 1 чаша дестилиран бял оцет. Ако решите да използвате търговски препарат за почистване на подове от твърда дървесина, следвайте внимателно инструкциите на продукта. Използвайте само количеството, посочено в указанията, за да избегнете натрупването на восък, който може да направи дървените подове да изглеждат матови.

    Стъпка 3: Измиване на подове от твърда дървесина

    Потопете чист микрофибърен моп в разтвора и го изстискайте, докато стане влажен, но без да капе. Не искате да нанасяте излишна вода върху пода.

    Започнете от далечния ъгъл и продължете към вратата, докато почистите цялата стая. Изплаквайте мопа често (изстисквайте го, докато е леко влажен!), тъй като замърсяването се пренася по пода.

    Стъпка 4: Оставете пода да изсъхне

    Оставете пода да изсъхне на въздух, преди да ходите по него. Не забравяйте, че излишната влага може да повреди дървените подове. Включете вентилатор, за да ускорите времето за съхнене. По този начин ще можете да ходите по пода по-скоро и да поставите на мястото им килимите или предметите, които преди това сте изчистили.

    Как да почистваме пукнатини по твърдата дървесина

    По-старите дървени подове и лошо монтираната дървесина могат да имат пукнатини между дъските, които задържат мръсотия и прах. Тези пукнатини могат да се увеличат в периоди на ниска влажност, когато дървото изсъхва. Отстраняването на мръсотията и замърсяванията, които се задържат, е лесно, но отнема малко време.

    Стъпка 1: Разделете пода на малки участъци

    Почиствайте на малки участъци, като започнете от най-отдалечения ъгъл на стаята и стигнете до вратата. Тази техника е полезна, за да можете да продължите там, където сте спрели, ако не можете да почистите цялата стая наведнъж.

    Стъпка 2: Смесете разтвора за почистване

    Смесете 2 чаши топла вода и 1/4 чаша дестилиран бял оцет в малка кофа.

    Стъпка 3: Почистете пукнатините

    Потопете четка за зъби с мек косъм в разтвора и разклатете, докато се навлажни. Внимателно почистете пукнатините, след което избършете остатъците с мека кърпа. Можете също така да ги изсмучете с ръчна прахосмукачка или с прахосмукачка с инструмент за почистване на пукнатини.

    Стъпка 4: Почистване на подове

    След като пукнатините са почистени, почистете пода както обикновено, като избършете праха и измиете с моп, следвайки стъпките по-горе.

    Премахване на петна от боя от подове от твърда дървесина

    Пръски и капки боя се случват, особено когато боядисвате интериора на дома си. Повечето от тях могат да бъдат отстранени от пода от твърда дървесина с малко мазнина на пръстите на ръцете и подходящи почистващи продукти. Най-лесно се премахва боя на водна основа (акрилна боя), но е възможно да се премахне и боя на маслена основа.

    Със сапун за съдове

  • Смесете няколко капки течност за миене на съдове с 2 чаши гореща вода в купа.
  • Намокрете кърпата с разтвора и я изстискайте, докато спре да капе.
  • Работете по посока на структурата на дървото и почистете пръските боя.
  • Когато боята се отпусне, използвайте сух парцал, за да я избършете.
  • Ако не се отлепи, използвайте ръба на стара кредитна карта или пластмасов шпакловъчен нож, за да я изстържете (внимателно).
  • Със спирт и лимонов сок

  • Ако все още има петна от боя или капки, опитайте с по-мощен почистващ разтвор от три части спирт за търкане и една част лимонов сок.
  • Потопете кърпа в сместа, изстискайте я и я поставете върху капките боя.
  • Оставете я да престои пет минути, след което изтъркайте внимателно със стара четка за зъби или леко изстържете с кредитна карта.
  • Избършете боята.
  • С топлина

    Ако боята все още не се сваля, насочете сешоар, настроен на висока степен, към боята, за да я омекотите, и опитайте отново горните методи за почистване.

    Как да поддържате подовата си настилка от твърда дървесина чиста по-дълго време

    За да запазите подовата си настилка от твърда дървесина чиста по-дълго време, опитайте следните съвети:

    Още: Спестете време: Ето как най-лесно се почиства загоряла фурна

  • Незабавно избършете разливанията. Прекомерната влага може да обезцвети подовата настилка, а лепкавите остатъци само привличат още мръсотия. Прахосмукачката за почистване на работилници или прахосмукачката за мокро/сухо почистване могат да бъдат полезни в тези ситуации.
  • Избърсвайте праха с моп ежедневно (или поне веднъж седмично). Бързото почистване с прахосмукачка (особено на местата с голям трафик) ще улови свободните замърсявания, песъчинките и праха, които надраскват покритията на дървените подове.
  • Поставете изтривалки от вътрешната и външната страна на входните врати, за да улавяте мръсотията. Не забравяйте да почиствате изтривалките редовно.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес