Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистим силиконов калъф за телефон?

15 юли 2024, 10:11 часа

Протекторите за любимия ни телефон, калъфите и всички останали джаджи и аксесоари определено са полезни, тъй като предпазват от замърсяване и различни външни въздействия телефона ни. Самите те обаче също се нуждаят от грижи, ако искаме да спестим средства от замяната им. Макар да не са недостъпни като цена, калъфите все пак костват средства от бюджета ни особено ако семейството е многочленно и в дома има повече от едни телефон. Ето защо ще ви разкрием няколко тайни и трикове за почистване на калъф на телефон, за да не губите време в експерименти или харчите средства за покупка на нови.

Как да почистим силиконов калъф за телефон?

Силиконовите калъфи са устойчиви на течности, което предполага, че няма да има проблем да се мокрят при почистването. Един от най-популярните и считани за най-ефективни методи е потапяне на калъфа за няколко минути в съд с вода и оцет, последвано от енергично търкане, за да не остане и помен от мръсотията.

Съотношението вода-оцет е 1:1, а вместо оцет може да се използва и препарат за съдове, но оцетът е по-мощното и по-еко решение. Вместо бял оцет, ако ви притеснява миризмата му или просто нямате такъв, може да използвате лимон. Не пропускайте да изсушите калъфа, като изборът на кърпа за целта е важен. Тя не трябва да отделя мъхове, за да не останат по силиконовия калъф на телефона.

3 лесни начина да почистим телефона и слушалките си

Други трикове за почистване на силиконов калъф включват:

  • Употреба на спирт за упорити замърсявания независимо от естеството им. Спиртът се нанася с памучен тампон, притиска се за 30-40 секунди върху петната и се трие енергично.
  • Боя от силиконовия калъф може най-лесно да почистите със сода за хляб, смесена с вода, за да се образува паста, която с лекота може да премахне петна от багрило като например оцветявания на калъфа от хастара на дреха или чанта, петна от гримове и др. Нанася се, оставя се да постои се изтърква с четка, като може да използвате стара четка за зъби. Подсушава се отново с кърпа, която не оставя власинки.

Как да почистим силиконов калъф за телефон, ако от прозрачен е станал жълт?

В този случай ще трябва да закупите нов. Пожълтяването е резултат от излагане на слънце и не подлежи на почистване. Може обаче това пожълтяване да е обица на ухото ви и следващия калъф да държите далеч от пряка слънчева светлина, да съхранявате далеч от прозореца и да почиствате по-често.

Как да почистим телефона си лесно и бързо

Бонус съвети как да почистим силиконов калъф за телефон

– Преди да обработите целия калъф, изпробвайте избрания метод на част от него, която не е видима. Така ще бъдете сигурни, че методът действа, че е безопасен за калъфа ви и не води до промени в цвета му. Следвайте този съвет особено ако калъфът е скъп или има сантиментална стойност за вас.

- Не използвайте гореща вода, тъй като тя може да навреди на силикона.

- Подсушаването трябва да става с мека кърпа, а не до силни източници на топлина или на жега, тъй като високите градуси са нежелани от силикона и могат да доведат до деформацията му.

- Не използвайте белина, почистващи препарати, които са силни и агресивни. Силиконът може да се повреди сериозно и да се нуждаете от нов калъф, въпреки че сте вложили усилия и време в почистването на този.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес