Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отстраните проблема, ако пръстът ви е почернял от златен пръстен?

25 юни 2024, 10:44 часа

Всеки човек, която носи пръстени, се е сблъсквал с тази неприятност. Златото е популярен материал за изработване на бижута, а пръстените са едно от най-старите украшения. Но още в древността хората са се чудели защо пръстите почерняват под златото.

Реклама

Специалистите са единодушни, че черните ивици след пръстени, изработени от злато, говорят за заболяване на човека. Но в действителност тук няма никаква връзка.

Причини за почерняване на пръстите под пръстените от злато

Съществуват редица разумни причини, поради които кожата потъмнява след използване на златни бижута.

1. Използване на полиращи средства. Преди продажба златните изделия се обработват с полираща паста. Ако тя се измие лошо, по кожата ще се появят тъмни петна. След кратко време пастата ще бъде измита и изтрита и проблемът ще изчезне от само себе си.

Златни бижута - всичко, което трябва да знаете

2. Безскрупулност на производителите. За да се спестят пари, понякога в златото незаконно се смесват други метали. Ето защо трябва да купувате злато само в специализирани магазини с предварителен оглед, както и да изучавате състава на продукта. Нискокачествената сплав с течение на времето може да ви поднесе неприятни изненади.

3. Използването на козметични продукти. Ако намажете ръцете си с крем и веднага след това сложите пръстена, металът ще започне да се окислява. Това ще доведе до образуването на черни ивици.

Прекомерната консумация на месо и производството на пот също са потенцзиални причини. Потта съдържа много различни вещества, които реагират със злато и други примеси. В резултат на това взаимодействие кожата потъмнява. Контактът на златни изделия с дим, сажди и различни газове също често води до такива последици.

Почернял пръст от златен пръстен: народни предания

Златото е чувствителен метал и веднага улавя негативното въздействие, насочено към неговия собственик или притежател. За да се отървете от злото око, се препоръчва да потопите пръстена за известно време в осветена вода и да избършете ръцете си с нея.

Но най-често подобни явления се смятат за сигнал за сериозни поражения в организма и заболявания. Особено сериозно значение има подобна проява при бременни жени. Хората смятат, че това е сигнал за неизправности в развитието на плода. Но в никакъв случай не трябва да изпадате в паника. Желателно е незабавно да се консултирате с лекар, за да установите възникналите проблеми и да ги отстраните навреме.

Как да не съсипем златните бижута, когато ги почистваме?

Ако пръстът почернява от златния пръстен: какво да правим?

За да премахнете това явление, трябва да се опитате да изпълните следните инструкции:

- използвайте качествена козметика за ръце;

- съхранявайте правилно предметите, изработени от злато;

- проверявайте здравословното си състояние;

- по време на мръсна работа сваляйте бижутата;

Ясно е, че пръстени от чисто злато не могат да се носят, тъй като този метал има твърде мека структура. По тази причина към него се добавят други компоненти, които го правят по-твърд. Основното е, че количеството на добавките не трябва да надвишава допустимата норма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес