Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направим каймак на кафето

06 декември 2023, 19:40 часа

Каймакът, тази златистокафява пяна, която декорира повърхността на еспресото, служи освен за красота, а и като индикатор за успешното приготвяне на напитката. За да постигнем идеален каймак, трябва да обърнем внимание на няколко важни фактора. Да разберем какво съобщава каймакът и как да го подобрим, ако не е съвсем по наш вкус.

Какво е каймакът и какво разкрива?

Каймакът на еспресото е смес от въглероден диоксид, мехурчета водна пара, масла, захар и суспендирани частици от кафе. Този плътен слой пяна е индикатор за оптимална екстракция на кафето, което прави еспресото не само вкусно, но и визуално апетитно.

Колко кафе води до главоболие?

Как да постигнем оптимален каймак?

1. Смилане

Правилната едрина на смилане е ключът към успешния каймак. Зърната трябва да бъдат смляни така, че да създадат плътна структура и златистокафяв цвят.

2. Свежоизпечено кафе

Свежо изпечените кафени зърна произвеждат по-добър каймак. Важно е обаче след изпичането да оставите зърната да почиват за 12 до 14 дни, за да се развие пълният вкус.

3. Време на екстракция

Оптималното време за екстракция на еспресото е между 25 и 30 секунди. Това осигурява идеален баланс на вкусовите компоненти и плътен каймак.

Какво да правим, ако каймакът не е идеален?

1. Ако е твърде тъмен

Твърде финото смлилане, прекалено високата доза кафе или температура на варене и налягане на еспресо машината могат да доведат до твърде тъмен каймак.

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

2. Ако е воднист и изчезва бързо

Прекалено едрото смилане или ниско налягане могат да доведат до воднист и бързо изчезващ каймак.

Идеалният каймак на еспресото е не просто декорация, а знак за успешно приготвено кафе. Помнете, експериментирайте и настройвайте параметрите според своя вкус, за да постигнете най-добрите резултати и да създадете каймак, който допълва вашето еспресо по най-приятен начин.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес