Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намерите време за себе си и да се научите да релаксирате?

24 юли 2024, 22:40 часа

Ако постоянно поставяте интересите си на последно място, рано или късно може просто да не успеете да понесете тежестта на отговорността.

За един възрастен модерен човек, като правило, времето винаги изтича. Работа, домакински задължения, грижи за деца и роднини... Графикът е толкова напрегнат, че понякога дори не можете да отделите достатъчно часове за сън.

При такъв начин на живот как да намерите време за себе си?

Защо се случва това?

Сигурно сте чували правилото: слагай маска на себе си, после на детето си. Често, в стремежа си да бъдем добър родител, добра дъщеря, добър служител, ние си поставяме едва постижими цели, а след това едва имаме сили да се свлечем в леглото и да поспим поне няколко часа.

И тогава се измъчваме с мисли: ами ако правим твърде малко? Ами ако не сме направили достатъчно щастливи всички наши роднини, ами ако не изпълняваме добре задълженията си на работа? И с това чувство за вина започваме да трупаме още повече отговорности и задачи върху плещите си.

Как различните зодии се справят със стреса и какви са най-ефективните начини за релаксация за всяка зодия?

Обичайте себе си и направете списък

Лабковски напомня: светът около вас няма да се срине, ако си дадете почивка и помислите за нуждите си. Опитайте се наистина да обичате себе си и да погледнете на ситуацията отстрани.

Считайте се за човек, който е поел непоносимо бреме и който наистина се нуждае от грижа и обич. В противен случай този човек може просто да не издържи. Затова психологът съветва да се работи върху самочувствието.

В допълнение, правилният график може да помогне да промените живота си. Опитайте се да планирате задачите си предварително и да ги записвате в дневника и календара си. И не забравяйте да планирате време за себе си - например, че ще отидете на урок по танци в 19 часа или просто ще лежите на дивана и ще четете книга. Отнасяйте се към почивката си като към важен въпрос, който не може да бъде отложен без основателна причина.

Топ 5 билки, които успокояват нервната система и премахват стреса

Няма да е лесно

В началото ще бъде трудно да свикнете да живеете по нов начин. Старите навици могат да бъдат твърде силни.

И за известно време вероятно ще саботирате процеса: те казват, добре, как мога да отида на почивка, имам много важни неща за вършене на работа и като цяло е по-добре да почистя къщата. Важно е обаче да се научите да следите реакциите си и да определяте приоритетите навреме.

Друг важен момент е да започнете да делегирате част от задачите си.

Не се притеснявайте да помолите семейството и приятелите си за помощ. Няма нищо срамно в това да се възползваш от подкрепата на близките, подчертава специалистът.

Понякога знак, че ви е време за почивка, може да бъде силно раздразнение и изблици на агресия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес