Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ядем кроасани: етикетни правила за вкусване на френския багел

04 август 2024, 19:12 часа

Те са прости, но правят яденето на любимия сладкиш много по-удобно. Да, става въпрос за кроасаните – тази френска универсална закуска.

Всъщност, кроасаните произхождат от Австрия, но в последствие намират нова родина - стават известни във Франция (благодарение на кралица Мария Антоанета и виенския сладкар Август Занг, който ги пренася в Париж) и завладяват света. Кафето с кроасан ни се струва класическа парижка закуска, която ще развесели дори облачното родно утро. Но почакайте малко: сигурни ли сте, че ги ядете правилно? Нека да проверим!

Кафе с кроасан, кафе с мляко… Да, ама не!

Как да ядем правилно кроасани?

Счупване, разрязване или отхапване?

Много от нас са свикнали да ядат апетитен кроасан от бутер тесто, като го държат в ръка и го отхапват. И въпреки че много кафенета, не само у нас, но и в Европа, предлагат да ги ядем по този начин, макар и увити в салфетка за удобство, това нарушава правилата на етикета. Има обаче няколко правилни варианта.

В Обединеното кралство кроасаните са се превърнали във важна част от чаеното парти. А местният експерт по добри маниери Уилям Хенсън препоръчва да се ядат с вилица и нож, като се режат на парчета. Между другото, същото важи и за кроасаните с пълнеж.

Във Франция обаче той няма да бъде разбран. В края на краищата ножът нарушава текстурата и дори вкуса на кроасана. Истинското удоволствие е да разчупите кроасана на няколко малки парчета и да го изядете с ръце.

Пригответе си кроасан с масло у дома, като от френска пекарна!

Мога ли да сложите масло и конфитюр върху кроасаните?

Хотелите и кафенетата предлагат различни гарнитури за кроасаните на закуска. Но не използвайте масло! На първо място, защото в тестото на кроасаните има много масло и затова те са толкова вкусни. Това означава двойно натоварване на черния дроб. Същото важи и за шоколадовата маса, която също съдържа много масло. Кроасанът с масло обаче не се яде в класическа порция.

Традиционно кроасанът се сервира с конфитюр. Не е прието да се взема директно от тенджерата или да се разстила върху масата, а да се поставя на ръба на чинията. След това в него се потапят парчетата сладкиш.

Може ли да потопите кроасан в кафе?

Кроасанът е класическа комбинация за кафе или чай. Но не забравяйте: потапянето на храна в напитка също е нарушение на етикета. А и е просто неудобно: рискувате да разлеете кафето и да разпилеете капки, докато поднасяте парчето кроасан към устата си.

Така че яденето на кроасан трябва да бъде съвсем просто: малки парченца, сухи и, ако желаете, намазани с конфитюр.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес