Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как червените боровинки влияят на здравето: Ползите и вредите от естествения антибиотик?

27 септември 2024, 11:30 часа

Есенните боровинки са не само вкусен плод, но и истински природен антибиотик с много полезни свойства. Ето как червената боровинка влияе на здравето и как да я използваме правилно, за да се възползваме максимално от всичките й предимства.

 

Ползите от червените боровинки

Още: Има ли сокът от червена боровинка ползи за жените?

Червените боровинки са известни със своя кисел вкус и ярък цвят, както и с високите си нива на витамини и антиоксиданти. Нека да разгледаме по-подробно какви полезни свойства има:

 

1. Укрепване на имунната система

Червените боровинки съдържат проантоцианидини и витамин С, които помагат за укрепване на защитните сили на организма, особено в сезона на настинки и грип.

Още: Кога да пием чай от боровинка

 

2. Антисептични свойства

Плодовете имат антисептично действие, което помага в борбата с вредните микроби. Това е особено полезно за здравето на устната кухина, тъй като боровинките предотвратяват прикрепването на стрептококите към зъбния емайл.

 

Още: Експерти обясняват изненадващите ползи за здравето от червените боровинки

3. Подобрено храносмилане

Високото съдържание на фибри помага за нормализиране на чревната функция, премахвайки запека и дискомфорта. Червената боровинка успокоява и възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт.

 

4. Нормализиране на нивата на холестерола

Червените боровинки понижават "лошия" холестерол (LDL) и повишават "добрия" холестерол (HDL), което е полезно за сърдечно-съдовата система.

 

5. Поддържат здравето на пикочната система

Бензоената киселина в червените боровинки предотвратява бактериални инфекции на пикочните пътища, което е особено важно за жените.

 

6. Подобрено зрение

Антиоксидантите, открити в червените боровинки, помагат за защита на очите от увреждане и умора, насърчавайки здравето на очите.

 

7. Предотвратяване на деменция

Флавоноидите, съдържащи се в плодовете, помагат за подобряване на когнитивната функция и помагат за намаляване на риска от развитие на деменция.

 

8. Подмладяване на кожата

Витамин С и антиоксидантите в червените боровинки помагат за подмладяване на кожата, подобрявайки нейната еластичност и външен вид.

 

Вреда от боровинки

Въпреки всички полезни свойства, боровинките също имат своите противопоказания:

·       Стомашни заболявания: Киселинността на боровинките може да раздразни стените на стомаха, така че не трябва да се консумират, ако имате язва или силно киселинен гастрит.

·       Проблеми с бъбреците: Оксалатите, открити в горските плодове, могат да допринесат за образуването на камъни.

·       Диабет: Червените боровинки могат да причинят скок в нивата на кръвната захар.

·       Разредители на кръвта: Червената боровинка може да засили ефектите на такива лекарства.

·       Индивидуална непоносимост: като всеки продукт, червената боровинка може да предизвика алергични реакции.

 

Препоръки за употреба

За възрастни безопасната норма е 100-150 г пресни плодове на ден, 2 с.л. сушени или 1 чаша прясно изцеден сок. Червените боровинки могат да се добавят към пайове, конфитюри и плодови напитки, което ще направи менюто ви не само разнообразно, но и здравословно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес