Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как България става независима държава чак през 1909 година

22 септември 2024, 08:13 часа

Всички знаем, че България обявява своята независимост на 22 септември 1908 година. Причината да сложа в заглавието 1909 година е, че чак тогава този наш акт получава международно признание. Нужни са много усилия на нашата държава, за да защити своето дело. Ето какво трябва да знаем по темата.

Предпоставките за обявяване на независимост през 1908 година

1.Младотурската революция

През лятото на 1908 година в Османската империя избухва младотурската революция. Тя се стреми към ограничаване на абсолютната власт на султана и възстановяване на конституцията от 1876 година, както и към намаляване на влиянието на Великите сили върху империята. Въпреки това, целите ѝ остават нереализирани, поставяйки Османската империя в неблагоприятна позиция в международните отношения.

На 30 август 1908 година, в деня на рождението на султана, българският представител Иван Гешов не получава покана за официалния прием. По това време България е васално княжество и формално не би трябвало да има представител в Османската империя. Това събитие е използвано от българското правителство като удобен повод за влошаване на отношенията с младотурците.

2.Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина

Австро-Унгария на практика контролира Босна и Херцеговина след решенията на Берлинския конгрес през 1878 година, макар че формално тази територия остава част от Османската империя. Император Франц Йосиф се подготвя за анексирането ѝ и координира действията си с останалите Велики сили. Българите са информирани от Руската империя, а Фердинанд се среща с Франц Йосиф, където се договарят да действат съвместно в защита на своите интереси.

3.Проблемът с Източните железници

Още по време на Османската империя се взема решение за изграждане на железопътна мрежа, която е реализирана от барон Хирш. След Освобождението и Съединението на България, задълженията на Османската империя преминават към Българската държава. Източната железница налага такси, които възпрепятстват българската икономика и са постоянен източник на неудовлетворение за българските управници. Българските правителства се опитват да изградят алтернативни маршрути, но те вече са били дадени на Източните железници. Трябва да се отбележи, че по това време тези железници са собственост на международен капитал. Те са съсобственост на немски и австрийски банки, с миноритарно участие на английски, френски и швейцарски капитали. По този начин България е ограничена в действията си, тъй като всяка намеса засяга интересите на всички Велики сили.

Използвайки ситуацията от 1908 г. и стачките на българските железопътни работници през септември същата година, българското правителство, след молба от ръководството на Източните железници за справяне със стачката, поема контрол върху железопътните линии. Смята се, че с помощта на Франц Йосиф, Фердинанд успява да реши този проблем.

Какво се случва след 22 септември 1908 година

Въпреки че обявяването на акта за независимост се състои на 22 септември, минава значително време, докато той бъде признат. Австро-Унгария се възползва от ситуацията, анексирайки Босна и Херцеговина, а Гърция окупира Крит. Въпреки предварителните договорки с Австро-Унгария, техният външен министър поставя въпроса за компенсациите за национализирането на Източните железници. Това води до сериозно напрежение между Великите сили, всяка от които се стреми да извлече полза от ситуацията и да увеличи влиянието си на Балканите. На 1 октомври 1908 година, министър-председателят Александър Малинов дава интервю за френски вестник, в което заявява следното:

"Независимостта си България е готова да изкупи с кръв, не с пари"

Великите сили се опитват да посредничат в преговорите между България и Османската империя, но и двете страни им нямат доверие. Те се стремят да постигнат споразумение помежду си, но това остава неизпълнено. В резултат на това се стига до сериозно военно напрежение:

  • Османската империя мобилизира войските в европейската си част
  • България събира в бойна готовност запасните си войски
  • Британският флот навлиза в гръцки и турски води
  • Руският флот в Черно море е мобилизиран

Този конфликт е на прага да предизвика Първата Световна война няколко години по-рано. По това време Великите сили все още не са готови за подобен сценарий, въпреки че блоковете вече са формирани и Антантата (Русия, Великобритания и Франция) вече е създадена (1907 година). Антантата поставя ултиматум на българското правителство да разпусне мобилизираните резерви и да започне преговори с Османската империя. Така започва нов процес на преговори.

Какво се случва на преговорите между България и Османската империя

Османските искания

  • 572 милиона лева компенсация(За Източна Румелия) + 54 милиона искания на Източните железници = 626 милиона лева

Българските искания

  • 40 милиона лева компенсация за Източна Румелия + 42 милиона лева за Източните железници = 82 милиона лева
  • Руската империя и Франция се съгласяват с българското предложение

Британското предложение

  • 78 милиона лева за Източна Румелия + 42 милиона лева за Източните железници = 120 милиона лева

Резултат от преговорите

Британската империя се стреми да спечели на своя страна младотурците, които управляват Османската империя, с цел да подкопае влиянието на Германия. Българите посочват, че нито Сърбия, нито Гърция, нито Румъния са плащали компенсации на Османската империя за отделянето си. В резултат на това преговорите са прекратени.

Нова ескалация на напрежението

В началото на 1909 г. става ясно, че Австро-Унгария няма намерение да изплаща нищо на Османската империя за анексирането на Босна и Херцеговина. Това предизвиква сериозно недоволство сред младотурците, които настояват за териториални компенсации от България в района на Свиленград. Започват мобилизация и изпращане на войски към границата около Свиленград. В отговор България също мобилизира армията си и я разполага на границата, като поставя ултиматум, че не ще допусне загуба на територия. Изглежда, че войната е неизбежна, но в последния момент се намесва Руската империя.

Как Руското предложение разрешава конфликта

  • Руската империя предлага да заплати 125 милиона лева - исканата по това време сума от Османската империя
  • Руската империя ще си приспадне от тези 125 милиона задълженията на Османската империя от Освободителната война (1877-1878 година)
  • Руската империя отпуска заем на България в размер на 82 милиона лева за срок от 75 години при лихва 4.75%.

По този начин се удовлетворяват и двете страни, а Руската империя засилва влиянието си в България. В същото време страната ни е ухажвана от Антантата и бъдещите Централни сили (Австро-Унгария и Германия), което предоставя възможност да бъде обвързана към едната страна.

В крайна сметка, на 9 април 1909 година, е подписан Протоколът за признаване на независимостта на България. По настояване на българския представител Андрей Ляпчев, на подписването присъстват и представители на Великите сили. Така делото по независимостта на България бива завършено успешно.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес